BioNTech, Sinovac ve Turkovac koronavirüs aşısı olanlara kötü haber! Milyonlara böyle duyuruldu

Koronavirüs salgını bir dönem hayatımızı neredeyse durma noktasına getirdi. Tüm dünya ülkelerinin laboratuarlarında yapılan çalışmalar neticesinde farklı farklı koronavirüs aşıları üretildi. Ancak BioNTech, Sinovac ve Turkovac olanlara kötü haber verildi.
BioNTech, Sinovac ve Turkovac koronavirüs aşısı olanlara kötü haber! Milyonlara böyle duyuruldu

Koronavirüs aşılarına ilişkin kötü haber Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap tarafından geldi. Azap, yaptığı açıklamasında koronavirüse göre hazırlanan bu aşıların Eris varyantı için etkinliğinin çok az olduğunu duyurdu.

Pandemi ve salgın geride kaldı diyenlere kötü haber! Eris varyantı ülkemizde görülmeye başlandı. Sağlık Bakanı Koca, en son 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü ancak hastalığın yayılmaya devam ettiğini söyledi. Korkulacak bir durumun olmadığının altını çizen Bakan Koca’nın açıklamalarından sonra gözler koronavirüs aşılarına çevrildi.

“BİR AN ÖNCE ÜLKEMİZE GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Azap, koronavirüs aşılarına ilişkin yaptığı açıklamasında, “Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.

“PANDEMİ GERİ GELMEDİ”

Pandeminin geri gelmediğini ancak Eris varyantı için beklenilen bir hastalık seyri olduğunu ifade eden Dr. Azap, aslında yine aynı sürecin yaşandığını bu sefer paniğe gerek olunmaması gerektiğini belirtti. Pandemi döneminde meydana gelen tam kapanma ya da kısıtlamalar gibi durumların olmasının beklenmediğini ifade eden uzman isim, “Aslında yine aynı süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla paniğe gerek yok. Tekrar pandemi döneminde yaşadığımız türden kısıtlamalara, kapanmalara sebep olmasını hiç beklemiyoruz. Daha ağır hastalık yapmıyorlar. Tıpkı nezle ve grip gibi üst solunum enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Açıkçası bu da beklediğimiz bir seyirdi. Bu nedenle kısıtlamalara ve kapanmalara gerek yok" diyerek durum hakkında vatandaşları bilgilendirdi.