Bilim üyesi üstüne basa basa uyardı! O bölgelerde yaşayanlar enfeksiyona karşı tetanos aşısı yaptırmalı

6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen iki büyük depremin ardından yaşanan yıkımda binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Asrın felaketinde hijyenin önemi artarken
Bilim üyesi üstüne basa basa uyardı! O bölgelerde yaşayanlar enfeksiyona karşı tetanos aşısı yaptırmalı

Bilim üyesi üstüne basa basa uyardı! O bölgelerde yaşayanlar enfeksiyona karşı tetanos aşısı yaptırmalı - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ili etkileyerek büyük yıkıma neden oldu. Asrın felaketi adıyla dünya basının da yankı uyandıran felaktin ardından Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 38 bin 44 vatandaşımız hayatını kaybetti.

DEPREMİN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Depremin bilançosu ağırlaşmaya devam ederken çeşitli kampanyalarla depremzedeler için de yardımlar toplandı. Bununla birlikte enkazlarda 12. günde çalışmaların devam ettiği ve kurtarılamayan vatandaşlarımızın da olduğunun bilinmesiyle birlikte hijyenin önemine dikkati çeken uzmanlar salgın hastalıklar konusunda  da uyarılarına başladı. Bu doğrultuda deprem sonrası oluşan koşulların pek çok enfeksiyon hastalığının yayılması için elverişli olduğuna dikkati çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Deprem sırasında pek çok kişi bir şekilde yaralandı. Tetanos aşısı yaptırılmalı'' ifadelerine yer verdi. 

BİLİM KURULU ÜYESİ UYARDI: ''TEDBİRLER ALINMALI''

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, uyarılarını sıralayarak vatandaşları bilgilendirdi. Prof. Dr. Özlü, ''Bu koşulların iyi yönetilmesi gerekiyor. Öncelikle beslenmeyle ilgili problemler var, temiz su temini içilecek ya da kullanılacak su teminiyle ilgili sorunlar var. Barınma, ısınma sorunları var. Kalabalık olarak kapalı mekanlarda bir arada olma, aynı çadırda ya da aynı mekanda bir arada bulunma var. Yakın temas var, temizlik hijyen koşullarının sağlanamaması var. Tüm bunlar hakikaten enfeksiyon hastalıklarının bulaşması için çok uygun elverişli koşullar oluşturuyor, o açıdan dikkatli olmak gerekiyor

Deprem bölgelerinde en sık gördüğümüz enfeksiyonlar genelde su kaynaklı enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları ve yara enfeksiyonları olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları özellikle depremde soğuk ve barınma yetersizliği nedeniyle insanların kapalı bir mekanda bir çadırda dar bir yerde çok sayıda kişinin bir arada olması. Sürekli yakın temas halinde olmaları dolayısıyla hasta kişiden sağlam kişilere nefes yoluyla bulaşma şeklinde yayılır. Bu açıdan önerimiz özellikle hasta olan ya da semptomu olan öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik, ateş gibi solunum yolu enfeksiyonu semptomları belirtilerine sahip olan hastaların mümkün olduğu kadar insanlarla kalabalıklarla kendisini izole ederek buralardan uzak durması gerekiyor.'' ifadelerine yer verdi. 

''TETANOS AŞISI YAPTIRMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ''

Deprem bölgelerindeki suyun kşrlenmiş olmasından kaynaklı olarak uyarılarını su tüketimi yönünde yapan Prof. Dr. Özlü, ''Özellikle içme sularının kapalı şişelenmiş sular olması, mümkün olduğunca bu suların tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Eğer bu sulara ulaşılamıyorsa da suların kaynatılarak soğutulup o şekilde tüketilmesi ya da klorlanması lazım. Hijyen çok önemli. or. Seyyar tuvaletler ve atık yönetimi önem arz ediyor. Cenazelerin bir an önce hızlı bir şekilde defnedilmesi önem arz ediliyor.'' diyerek bu kez tetanos aşısı için bir açıklamaya yer verdi. Prof. Dr. Özlü, ''Bir de yaralar var çünkü deprem sırasında pek çok kişi bir şekilde yaralandı. Bazıları depremden kaçarken ya da depreme müdahale ederken de elini veya herhangi bir yüzeyini çizdirebiliyor, yaralanabiliyor. Bunları önemsemek lazım. Mutlaka bir sağlık merkezine ulaşıp bu yaraların tıbbi bakımını yaptırmakta fayda var çünkü bunlar enfekte olabiliyor. O zaman işler daha da zor olabilir ve yaralanan kişilere de tetanos aşısını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak olabildiğince ihtiyacımızı karşılayacak şekilde uyumak, beslenmeyi ihmal etmemek gerekiyor.'' diyerek sözlerini sonlandırdı.