Biberiyenin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Biberiyenin faydaları ve kullanımı insan vücudu üzerinde iyileştirme olarak ve gıdaların raf ömrünü uzatmak şeklinde görülmektedir.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

İnsanlar üzerinde; kanser gelişimini önlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, iltihapları önlemesi, sinir sistemini güçlendirmesi, idrar söktürücü olması, saç dökülmesinin önüne geçmesi gibi güçlere sahiptir. Ayrıca yiyeceklerin raf ömrünü uzatmakta antioksidan görevi yaptığı için gida sektöründe de kullanılır. Biberiye ve yağı kaynamış suya eklenerek gargara yapılarak ve içilerek kullanıldığı gibi zeytinyağı, hindistan cevizi, badem yağı gibi yağlarla karıştırılarak da vücuda sürülüp kullanılabilir.

Biberiye Nedir?

Şifalı bir bitki olan biberiye; ballıbabagiller familyasından iğneye benzeyen ince yapraklı, daima yeşil kalan, tarih boyunca her zaman kullanılmış lezzetli bir baharattır. Akdeniz Bölgesi’ne ait olan bu bitkinin boyu iki metreyi bulabilir. Aynı zamanda kokusu hoş olduğu için mavi ve eflatun yaprakları olan biberiyenin yaprakları ve çiçeklerinden esans elde edilir. Bu yüzden de sabunlara, losyonlara ve kozmetik malzemelerine koku vermek için de kullanılır. Ayrıca eski kültürlerde aşkın, sadakatin ve anmanın sembolü de olmuştur.

Biberiye Yağının Faydaları Nelerdir?

Yağı da faydalı olan biberiyenin; el ve ayak parmaklarını etkileyen ve bir kan dolaşımı bozukluğu olan Raynaud hastalığına iyi gelmesi örnek gösterilebilir. Nefes borusundaki iltihapları yok ederek veya azaltarak solunumu kolaylaştırır. Yaralanan bölgeye ve iltihaplanan kısımlara sürülerek azaltılmasını sağlar. Yağını sadece solumak bile hafıza gücünü ve odaklanma kabiliyetini arttırarak performans artışı sağlayabilir. Biberiye yağının eğitime sağladığı performans katkısı Antik Yunan’da öğrencilerin hafızalarını güçlendirmek için biberiye rozeti takmasıyla da görülmektedir. Saç dökülmesine ve kepeğe karşı bir tedavi yöntemi olmuştur. Bazı kan emici böceklerin uzaklaşmasını sağlar.

Biberiye ve Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye ve yağının tüketim şekli ve etkisi gıdaların raf ömrünü uzatması, böcekleri uzaklaştırması ve insan sağlığına çeşitli faydaları olması gibi değişebilir. İnsan sağlığında; hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp ağrıyan bölgeye sürülerek ağrı giderir, testislere sürülerek prostata iyi gelir, boyna ve cilde sürülerek konsantrasyon arttırılır, sedir ağacı ve dağ kekiğiyle kafa derisine sürülerek saç dökülmesine karşı tedavi eder, 40 gram biberiye 2 litre kaynamış suda bekletilerek astım ve bronşite iyi gelir.