Besin Alerjisi Nedir?

Ülkemizde son dönemde sıkça görülen rahatsızlıktan biri olarak bilinen Besin Alerjisi, kimde, neden görülür yazımızda paylaşmaktayız.
Besin Alerjisi Nedir?
Besinlerden fayda sağlandığı gibi bazı zararlarda olabiliyor. Besinlerin neden olduğu olumsuz tüm durumlar, besin alerjisi olarak tabir edilir. Toplumumuzda çok sık şekilde görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkma sebebine bakıldığı zaman tüketilen yiyeceklerden kaynaklıdır denebilir. Besinlerden alınan bazı bileşikler, doğal olarak bağışıklığı da tetiklemeye zemin hazırlayabilir. Besinlerde ki alerjen yapıdan kaynaklı olarak besin alerjisine uğramanız mümkün olabilir. Doğal olarak oluşacak alerjiler de IGE antikorlarının harekete geçirilmesine neden olacaktır. Belirli bir sebebe bağlı olmadan birden bire çıktığı durumlarda olabiliyor. Fakat bu rahatsızlık çocuklarda daha sık görülüyor. Genel olarak bakıldığı zaman ise hem küçüklerde hem de büyüklerde görülen bir rahatsızlıktır.

 

Besin Alerjisi Neden Oluyor?
Besin alerjisinin olma sebepleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak besin alerjisi nedenleri arasında, besinlerde ki alerjen yapının organizmayı rahatsız etmesinden kaynaklı bir durumolduğu söylenebilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda ise deri de yanma, kızarıklık ve kaşınma gibi birtakım olumsuz durumlar da ortaya çıkabilir. Eğer ki sizlerde bu tür bir belirtilere rastladıysanız vakit kaybı yapmadan ilk iş olarak uzman bir doktora görünmeniz de yarar olacaktır. Çünkü halkımız tarafından besin alerjisine karşı yeteri kadar bir hassasiyet ortaya konulmamaktadır. Temkini elden bırakmamanız oldukça önemli bir konudur. Belirtiler bazen hafif şekilde seyrederken bazı zamanlar ise daha şiddetli hale dönüşebiliyor.

 

Besin Alerji Teşhisi
Besin alerji teşhisi için başvurulan adımlardan birisi de ıgE antikorlarının seviyesini ölçmek adına testler uygulanır. Bu sayede testler sonucunda besin alerjisine yakalanıp yakalanılmadığı da öğrenilmiş olur. Uzman hekimler tarafından tanı ortaya konulur. Eğer ki test sonucunda pozitiflik söz konusuysa IgE üretiminin alerjik bir durum teşkil etmesi çok fazla beklenmez. Alerjik durum tespit edilirse, alerjiye sebebiyet veren yiyecekler yemek listenizden çıkarılmış olur. Besin Alerjisi tedavisi için en çok başvurulan yollardan birisi de alerjiye sebebiyet veren yiyeceklerden uzak durulmasıdır.