Bel Soğukluğu Hastalığı Nedir?

Bel soğukluğu bel frengi olarak da bilinir ve bir mikrobun yol açtığı bir hastalıktır. Bel soğukluğu tedavi edilmediği sürece vücudun birçok organını etkileyerek ölüme sebebiyet verir. Bu nedenle bu hastalıkta erken tedavinin büyük önemi vardır. Fakat tedavi edilmediği sürece ciddi problemlere yol açmaktadır ve tedavi edilirse olumlu sonuç verir.
Bel Soğukluğu Hastalığı Nedir?

Bel soğukluğuna neden olan mikrop genelde cinsel yolla bulaşır. Meni ve vajinal akıntı ile bulaşma riski artan bu hastalık aynı zamanda hamile bir anneden bebeğe de bulaşabilir. Bebek anne karnında bu mikrobu taşıyabileceği gibi doğum esnasında da bu mikrobu kapabilir. Her ne kadar kolay bir şekilde bulaşsa da kan nakli ile bulaşmayan bir hastalıktır.

Bel Soğukluğu En Çok Kimlerde Görülür?

Bel soğukluğu hastalığı her yaş grubunda görülebilir. Yetişkinde de çocuk yaşta da görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık korunmasız yapılan her cinsel ilişki esnasında bulaşabilir. Bel soğukluğu hastalığını taşıyan kişi ile cinsel ilişki yaşayan bireylerde, çoklu partner ile ilişki yaşayan bireylerde ve korunmasız ilişki yaşayan bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Hastalık belirtileri evre evre incelenmektedir. Her evrenin belirtisi farklıdır. Birinci evrede başta genital bölge olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde lezyonlar ortaya çıkar. Ülser de birinci evrede görülen bir belirtidir. Eğer tedavi edilirse hastalık kendiliğinden kaybolur fakat tedavi edilmezse ikinci evreye geçilir.

Hastalığın ikinci evresinde deride döküntüler başlar fakat bu döküntüler kaşıntı yapmaz. Ortaya çıkan döküntüler başka bir bireye temas ettiğinde hastalık bulaşır. Üçüncü evre göz, kalp ve böbrek gibi önemli organlarda zarar oluşturur. Zamanla kemiklerde ağrı yapar.

Bel Soğukluğu Tedavisi

Bel soğukluğu teşhisi için öncelikle kan testi yapılır ve lezyonlardan bir örnek alınır. Bel soğukluğu erken evredeyse tedavi süreci daha kolay geçer. Hastalığın tedavisinde penisilin uygulanır ve etki etme sonucu kişiden kişiye değişir. Bel soğukluğu teşhisi konulan kişilerin tedavi sürecinde cinsel ilişkiden uzak durmaları tavsiye edilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız derhal aile hekiminize başvurmalısınız.