Bebekte Kolik Sancısı Nasıl Geçirilir?

Bebeklerde uyku zorlukları sık sık yaşanan bir durum olmanın yanı sıra, sürekli ağlama nöbetleri yaşaması bebekte kolik sancısı durumunun birinci belirtisidir. Bebeklerde uzun süreli ve susturulamayan bir ağlama krizi söz konusu olursa bu kolik olarak adlandırılır.
Bebekte Kolik Sancısı Nasıl Geçirilir?

Bebek ağlaması derken bu durum kuşkusuz bir bebeğin derdini anlatabilmesi için tek yoldur ancak bahsedilen durum kriz boyutunda olanıdır.

Bebekte Kolik Sancısı Nasıl Anlaşılır?


Eğer bir bebeğin ağlama durumları 3 saatten fazla sürüyorsa, özellikle gece yarılarına kadar şiddetli oluyorsa, haftada bir kaç kere bu durum yaşanıyorsa kolik olma ihtimali yüksektir ve kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Kolik tedavisi olan bir durum olmamakla beraber geçici bir durumdur. Bebeğin sağlığı açısından da problem değildir. Sadece bu dönem ebeveyn için ciddi bir sabır noktası taşımasına eşittir.

Kolik Sebepleri Nelerdir?


Kolik için en önemli sebep var olan gaz sancısıdır. Emzirilen bir bebekte gaz sancısı çok fazla olmaz ancak annenin emzirme döneminde yediği yiyeceklere özellikle gaz yapan yiyeceklerden uzak durması gereklidir. Bebeklerde kolik sancısı genelde doğumdan sonraki bir iki hafta içerisinde başlar, en fazla 4.ayın sonunda biter.

Kolik Sorununa Çözümler Nelerdir?


Bebeklerde kullanılan biberonlar kolik sancı açısından önem taşır. Zira yeni doğan bebek hava yutup gaz ve kolik sancısı çekmektedir. Bunu engelleyen biberon kullanımı ile soruna çözüm bulunabilir. Bebek emzirilirken, uyutulurken sinirli, gergin ve telaşlı olunmamalıdır. Bu durum ona doğrudan geçer. Bebeğin hissetmesi ile birlikte sıkıntılar başlar. Bebeğe gereğinden fazla besin verilmemelidir. Beslenmeler arası 2 saat olmalıdır. Hazır mama kullanılıyorsa az gaz yapanlar tercih edilmelidir. Kolik sıkıntısı ile karşı karşıya kalan bebekler hareketi severler. Mesela araba yolculukları, evde gezmeler onları sakinleştirir.

Stresli ortamlarda bebekler huzursuz olur. Bebekleri böyle ortamlardan kesinlikle uzak tutmak gerekir. Sakinlik ve sessizlik olması gereken ortamlardır. Bebekler masajdan hoşlanırlar. Özellikle ağladığı zamanlarda sakinleştirmek adına masaj ve beraberinde müzik kolikle baş etmenin en iyi ilacıdır. Kolik bir hastalık olmadığından nedeni tam olarak bilinmese de sindirim sisteminin tam olgun hale gelmemiş olması ve bağırsak gazları sebep olarak gösterilebilir.

En Belirgin Kolik Sancısı Belirtileri

Kolik belirtileri arasında uzun süren ağlama nöbetleri, ağrılı yüz ifadeleri, elleri yumruk yaparak kendine geriye atarak ağlamalar, şiş bir karın bölgesi, gaz çıkarma durumlarıdır. Bu durumlarla karşı karşıya kaldığında bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gereklidir. Eğer sebep kolik olarak neticelendirilirse; bundan sonrası ebeveynin bebeği rahatlatması aşamasına geçilmesi ile devam edecektir.

Kolik ağrısı tipleri olarak sindirimsel açıdan olanların da; bebekte sindirim organlarının henüz tam olarak gelişme kaydetmemesi, mide asidi düzensizliği ve reflü sorunları yaşaması nedeniyle en sık yaşanan şeklidir. Fiziksel açıdan yaşadığı sorunlar da bebekte rahatsızlık sebebidir. Kolik ağrısı bebek büyüdükçe onu terk etmeye başlayan sıkıntılı bir süreçtir. Gergin halini geçirmek için onu sevgi dolu kucaklamak ve huzur vermek rahatlatıcı olacaktır. Sıcak bir banyo, anne ninnisi, sıcacık bir kucaklama, rahatlatıcı bir müzik bir bebek için vazgeçilmez anlardır. Bebeklerin sancılanması durumunda gerekli uygulamalar yapıldığında rahatlaması sağlanabilir.

Bebeklerin bu süreçte mutluluğu için sakin ve huzurlu bir aile ortamı gereklidir. Huzurlu ortamda büyüyen bir bebeğin gelişimi de aynı şekilde keyifli olacaktır. Aksi takdirde ortam gibi gergin, stresli ve huzursuzluk yaşanacak olan durumlardır. Bir bebek için sevgiyi hissetmek ve bunu yaşamak kolik ya da diğer bebek sıkıntıları dönemlerinde vazgeçilmez ihtiyaçtır.