Bebeklerde Ne Zaman Katı Gıdaya Geçiş Yapılır?

Katı gıdaya geçiş, bebeklerin anne sütünün yanında ek besinler almasını ve farklı vitaminlerden faydalanmasını sağlamaktadır.
Bebeklerde Ne Zaman Katı Gıdaya Geçiş Yapılır?

Katı gıdaya geçiş süreci, bebeklerin 6 aylık olmasının ardından başlatılabilir. Katı gıdaların verilmesiyle birlikte, anne sütü kullanımı da devam ettirilmeli ve bebeklerin iki yönlü vitamin alması sağlanmalıdır. Bebeklerin büyüme ve gelişim sürecini hızlandıran katı gıda döneminde, beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bebeklerde katı gıda dönemine başlarken dikkat edilmesi gerekenler ve katı gıda süreci hakkında merak edilenler, yazı içerisinde tüm detaylarıyla ele alınmıştır.

Bebeklerde Ek Gıda İçin En Uygun Zaman Hangisi

Ek gıdaya başlama zamanı, bebeklerin 5 ayının son zamanlarıdır. Ek gıda başlangıcının en erken dönemi olan 6 ay başlangıcı, katı gıdalardan önce püre ve benzeri besinlerin tüketilmesiyle başlamalıdır. Ek gıda dönemine geçmeden önce, ilk 6 aylık süreçte düzenli olarak anne sütü alınması gerekmektedir. Anne sütünün yeterince alınmaması durumunda, bebeklerin gelişimi olumsuz şekilde etkilenecektir. 6 aylık olan bebeklere, anne sütünü tamamlayan ek gıdalar verilmeli ve beslenmesi desteklenmelidir.

Bebeklerde Katı Gıdaya Geçiş Sebepleri Nelerdir?

Ek gıdaya geçiş nedenleri, aşağıdaki listede ele alınmıştır:

  • Anne sütünden yeteri kadar vitamin alınamaması
  • Demir eksikliği
  • Anne sütünün yetersizliği
  • Bebeğin yeteri kadar kilo almaması
  • Bebeklerin yemeklere karşı talebinin bulunması

Belirtilen etkenler görüldüğünde, bebekler ek gıdaya başlatılabilir. Ek gıdaya geçiş yapıldıktan sonra, bebeklerin beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Ek Gıdaya Erkenden Başlamanın Zararları Nelerdir?

Ek gıdanın zararları, bebeğin erken dönemde sütten kesilmesi ve farklı gıdalarla beslenmesi sonucu oluşmaktadır. Bebeklerin yanlış zamanda ek gıdaya başlatılması sonucu, bebeklerde besin alerjisi görülebilir. Erken zamanda verilen yanlış gıdalar, bebeklerin böbrek hastalığı yaşamasına yol açmaktadır. Böbreklerdeki sodyum ve üre miktarı, yanlış beslenme sonucu artmaktadır. 6 ayın öncesinde bebeklerde emme refleksi oluşmasından dolayı, yemek yerken zorluklar oluşmaktadır. Bebeklerin anne sütünden kesilmesi sonucu, kemik ve kas gelişimi yeterli düzeye ulaşmayacaktır. Ek gıdaya erken başlamanın zararları, bebeğin vücudunu ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecektir. Aynı sorunlar, ek gıda sürecinde yanlış besinlerin kullanılması durumunda da ortaya çıkmaktadır.