Bayram öncesi hayati uyarı! Baklava yedikten sonra bunu yapanlar ŞEKER HASTALIĞI riskini arttırır

Bayrama sayılı saatler kala milyonlarca kişiye son dakika uyarısı yapıldı. Bayramda her ikrama evet demeyin...
Bayram öncesi hayati uyarı! Baklava yedikten sonra bunu yapanlar ŞEKER HASTALIĞI riskini arttırır

Ramazan ayı boyunca tutulan oruçlar ile vücudun beslenme dengesi hızla değişirken bayrama sayılı saatler kala milyonlarca kişiye kritik uyarı yapıldı. Ramazan Bayramı nedeniyle tüm yurt genelinde ikramlık tatlılar hazırlanırken Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak yapmış oludğu açıklama ile herkesi uyardı.

Misafirlikte ikram edilen tatlılara karşı herkesin dikkatli olmasını isteyen Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, ayıp olacak düşüncesi ile her ikramı kabul etmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Yeşilyaprak ikramlara hayır demenin öğrenilmesi gerektiğini belirterek kan şekerinde yaşanan dalgalanmaların sıkıntıya yol açabileceğini ifade etti.

BAYRAMDA HER İKRAMA EVET DEMEYİN!

Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yeşilyaprak, “Ayıp olacak düşüncesiyle misafirlikte ikram edilen her şeyi yememeli ve hayır demeyi bilmeliyiz. Yediğimiz porsiyonları da en az 20 dakikada tüketmek kan şekerinin birden yükselmesine engel olacaktır” dedi.

Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı’ndaki tüketim alışkanlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. 30 günlük orucun ardından bir anda 3 öğün yemek alışkanlığına dönülmemesi gerektiğine vurgu yapan Yeşilyaprak, “Ramazan sonrasında hemen 3 öğün yeme alışkanlığına dönmek doğru değil. Ramazan ayında günde ortalama 13 saat oruç tutuldu. Bu uzun bir süre ve vücudumuz buna alıştı. O yüzden bu süreç sonrası sindirim enzimlerimizin dinlenmesi için vücudumuza vakit tanımalıyız. Bu sebeple 3 öğün yemek sistemi yerine en az 15 dakika süren iki öğünlük beslenme düzenini benimseyebiliriz” dedi.

Şerbetli tatlıların en az 20 dakikaya yayarak tüketilmesi gerektiğini belirterek bu sayede kan şekerinde hızlı bir yükselişin önüne geçilebileceği ifade edildi. Kan şekerini dengelemek için tatlı yedikten hemen sonra su içilmemesi gerekirken tatlının hemen üzerine içilen suyun kan şekerini daha hızlı yükselteceği belirtildi. Bu durumun ise şeker hastalığı riskini arttıracağı uyarısı yapıldı.