Batı Nil Virüsünün Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemen hemen tüm kıtalarda görülebilen bir virüs olan Batı nil virüsü, nörolojik belirtileri de bulunan henüz bilinen bir tedavisi bulunmayan bir virüstür.
Batı Nil Virüsünün Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Batı nil virüsü ilk olarak Uganda’da tanımlanan ve daha sonra dünya geneline yayılan bir arbovirüs enfeksiyondur. Bulaşıcı bir hastalık olan batı nil virüsü sivrisineklerin ısırması ile bulaşmaktadır. Özellikle yaz aylarında yayılan bu hastalık, dünya geneline hızla yayılmıştır. Bununla birlikte virüs, farklı sivrisinekleri ve kanatlı hayvan türlerine de yayılarak daha bulaşıcı hale gelir.

 

Kanatlı hayvanlara da bulaşması sonucu uzun mesafelerden uçan kuş türleri hastalığın farklı ülkelere hatta farklı kıtalara yayılmasına neden olur. Afrika ve Asya kıtalarında ortaya çıkan bu hastalık, son zamanlarda Amerika ve Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise özellikle yaz aylarında kuşların göç yolları üzerinde görülebilir. Bu virüs, ensefalit, ataksi ve menenjit gibi önemli nörolojik hastalıklara neden olmaktadır.

 

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Bulaşıcı bir hastalık olan batı nil virüsü belirtileri sıklıkla görülen ishaldir. Bununla birlikte yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, uyuşma, bilinçte bulanıklık ve gastrointestinal septomlar önemli belirtiler arasındadır.
Bu virüsün belirtilerini göstermesi ortalama 2-15 gün almaktadır. Her hastada farklı belirtiler ortaya çıkmakla birlikte bazen tüm belirtiler aynı anda görülebilmektedir. Bazı vakaların hiç belirti göstermediği ve ölümcül olduğu bilinmektedir. Genellikle ilk görülen belirti baş ağrısı olmakla birlikte ishalde sık görülen bir belirtidir.
Virüsün ilk sürecinde ve ilerleyen sürecinde görülen belirtiler daha farklıdır. İleri dönem batı nil virüsü belirtileri zihin bulanıklığı, boynu dik tutmada güçlük, titreme, koma, ataksi, felç gibi nörolojik belirtiler olabilir.

 

Batı Nil Virüsü Tedavisi
Batı nil virüsünün henüz bilinen bir aşısı veya tedavisi bulunmamaktadır. Fakat hastanın yaşam standartlarını yükseltici tedaviler uygulanmaktadır. Bu virüsün dünya genelinde halk hastalığına dönüşmemesi için bir takım çalışmalar yürütülmektedir. Fakat batı nil virüsünden korunmanın yöntemleri vardır. Sivrisineklerin ısırmaması için önlemler alınmalı, bununla birlikte sivrisinek olan ortamlarda batı nil virüsünden korunmak için ortama uygun kıyafetler giyinmekte yarar vardır.