Banyodan sonra bu belirtiyi yaşayanlar uyuz olabilir

Son haftalarda ülke genelinde en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında uyuz salgını geliyor. Kış aylarında sık karşılaşılan uyuz salgınına ilişkin Uzman Dr. Yaşar önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde
Banyodan sonra bu belirtiyi yaşayanlar uyuz olabilir

Kış ayları, beraberinde bir takım hastalıkları da peşinden getiriyor. Son dönemlerde sıkça görüşmeye başlanan uyuz hastalığına ilişkin detayları Cildiye Uzmanı Uz. Dr. Ali Yaşar aktardı. Yaşar yaptığı açıklamasında özellikle aynı ortamda yaşayan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

15-20 DAKİKADA BİLE BULAŞABİLİR

Özel Tekden Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ali Yaşar, son dönemlerde sıkça karşılaşılan uyuz hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Uzman isim yaptığı açıklamasında bu rahatsızlığın her yaş grubunda görülebileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Uyuz hastalığı kaşıntılı, döküntülerle seyreden, bulaşıcı ve özellikle toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında görülen parazitik bir hastalıktır. Etken Sarcoptes Scabiei Hominis adında bir parazittir. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla bulaşabilir. Temastan sonra 2 ile 6 hafta arasında semptomlar ortaya çıkabilir”

aw088739-03-1.jpg

AYNI ORTAMDA YAŞAYANLAR DİKKAT

Aynı ortamda yaşayanların mutlaka eş zamanlı tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden uzman isim sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın baş hariç vücudun her bölgesine uygulanması gereklidir. Tedavi 1 hafta ara ile iki kür şeklinde uygulanabilir. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama 5-7 gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmeleri çok önemlidir”

BANYODAN SONRAYA DİKKAT

Dr. Yaşar, özellikle uyuzun en temel belirtileri arasında duşta ve duştan sonra şiddetlenen kaşıntının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Koltuk altı, kalça, kadınlarda meme ucu, erkeklerde özel bölgelerdeki yoğun kaşıntıların uyuz hastalığının belirtileri olabileceği ifade edilerek, vatandaşların mutlaka muayene olması gerektiği belirtildi.