Balık Pulu Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hastalık grupları arasında yer alan ve balık derisi anlamı taşıyan hastalık bazı durumlarda kişilerde yaşanacak olan rahatsızlıklardan biridir.
Balık Pulu Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında balık pulu hastalığı olarak da bilinmektedir. Özellikle kişilerde genetik olarak doğumdan itibaren ortaya çıkabilecek hastalıklardan biridir. İktiyozların şiddetli tiplerinde doğum sürecinde ya da geçiş döneminde ortaya çıkması söz konusu olmaktadır.

İktiyoz hastalıklarında özellikle altta yatan genetik bozuklukların kromozomlarda lokasyon ve molekül patolojileri üzerinden açıklama yapılmaktadır. Genetik olarak ortaya çıkacak olan bu hastalıklar deride epidermal proteinler ve aynı zamanda lipitlerin arasındaki etkileşim ve fonksiyonlar nedeniyle kaynaklanmaktadır. Bu durumda özellikle hastalarda aile bireylerinin muayene edilmesi de oldukça etkilidir. Anne ya da baba da akrabalık olması durumunda yaşanabilecek hastalıklarından biridir.

Balık Pulu Hastalığı Nasıl Oluşur?

Deri, vücutta özellikle dış ortama karşı bariyer oluşturmakta olan organdır. Derinin en üst tabakasında epidermis bulunmaktadır. Vücudu su kaybına, fiziksel, kimyasal ve mekanik etkilerine karşı korumak amacıyla etkili olmaktadır. Özellikle epidermis de en önemli katman olarak en dış tabakada bulunan stratum korneum bulunur. Bu tabaka keratinden daha zengindir. Aynı zamanda deri hücreleri olan korneositlerden yapılır.

İktiyozlarda anormallik için odak noktası stratum korneumdur. Deride görülen balık pulu hastalığı nedir? Diye düşünenler için hastalığın genetik olarak oluşumu söz konusu olacağı için dikkat edilmesi gerekir. Özellikle görülmesi durumunda kişi de yapılacak olan kontroller dahilinde hastalığın tanısı konulabilir. Doğuştan itibaren gelecek olan hastalık çoğu zaman akraba evliliği sonucunda da ortaya çıkabilir.

Balık Pulu Hastalığı Tedavisi

Özellikle yeni doğan bebeklerde görülebilecek hastalıklar arasında yer almaktadır. Geçici bir rahatsızlık olması nedeniyle vücutta bol bol dökülme görülmektedir. Farklı sebeplerden dolayı yaşanacak olan rahatsızlığın tanısının konulmasının ardından gerekli kontrollerin sağlanması ile uzman doktorlar tarafından özellikle yaşanabilecek durumlar hakkında bilgi verilmesi sağlanabilir.

Bu durumda balık pulu hastalığın tedavisi için hastalığın geçici olması belli bir süre zarfı sonunda bebeklerde yaşanan döküntülerinde ortadan kalmasını sağlamaktadır. Hastalığın nedeninin belirlenmesi gerekir. Bunun için yapılacak olan kontroller ve tetkikler sonucunda uzman doktor tarafından yapılacak olan tedavi ile hastalığın giderilmesi sağlanabilir.