Bademcik şişmesine ne iyi gelir?

Bademcik şişmeniz henüz başlardaysa evde uygulayacağınız yöntemlerle tedavi edebilir, ilerlemesi durumunda mutlaka uzman bir doktordan destek almalısınız.
Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
Bademcik vücudu hastalıklara karşı koruma görevi taşıyan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Ağız yoluyla içeri sızan bakteri ve virüsler ilk olarak bademciklerle karşı karşıya kalırlar. Özellikle boğaz ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, ateş, ağız kokusu, yutkunmada zorlanma, boynun yan kesimlerinde ve kulak altlarında ağırı, kızarmış bademcikler görüyorsanız bademcikleriniz şişmiş ve bademcik iltihabı semptomlarıyla karşı karşıyasınız demektir. Bu belirtilerden birkaçını görmeniz yeterlidir.

 

Bademcik Şişmesinde Evde Yapılabilecek Uygulamalar
Doktora gitmeden önce çok şiddetli ağrılarınız bulunmuyorsa veya tedavinize destek olacak uygulamalar yapmak istiyorsanız evde uygulanabilecek yöntemleri deneyerek daha kısa sürede bademciklerinizin inmesini sağlayabilirsiniz. Bu uygulamalar rahatsızlığınızın azalmasını sağlayacaktır.

 

Bademcik iltihabına iyi gelen şeylerin başında tuzlu suyla gargara yapmak gelir. Tuzlu ve ılık suyla gargara yaparak boğaz ağrınızı biraz daha hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda iltihabınızda bu yöntemle azalabilir. Yalnız suya çok fazla tuz koymamalı örneğin 4 çay kaşığı suya, yarım çay kaşığı tuz karışımı yeterli olacaktır. Uygulamayı yapmadan önce tuzu mutlaka eritmeli ve suyu birkaç saniye ağzınızda çalkalamalısınız.

 

Bademciklerinizde ağrı veya iltihap varsa çok sıcak ve çok soğuk besin ve içecekler tüketmemelisiniz. Özellikle ılık bitki çayları içerek boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Bu çayların içerisinde bir tatlı kaşığı saf bal katarak bademciklerinizin iltihabına sebep olan enfeksiyonların tedavisine destek olabilirsiniz. Siyah çay içmek yerine rezene ya da zencefil çayı gibi rahatlatıcı etkisi olan çaylar tüketebilirsiniz.

 

Bademcik iltihabınızı azaltmak istiyorsanız özellikle odanızın havası kuruysa veya ağız kuruluğu yaşıyorsanız, odanızı biraz nemlendirmek boğaz ağrınıza iyi gelebilir. Kuru hava boğazı daha çok tahriş eder ve iyileşmeyi geciktirir. Eğer hava nemlendirici cihazınız varsa bu cihazları kullanmalı yoksa sıcak bir banyo yapmalısınız. Eğer bademcikleriniz bir-iki gün içerisinde iyileşmediyse mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeli ve bademcik iltihabı tedavisi görmeyi talep etmelisiniz. Aksi taktirde bademcikleriniz daha çok şişebilir ve çok daha zor tedavi edilebilir.