Ayak Çıbanı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ayak çıbanı bir deri hastalığı olmakla birlikte, belirtileri görüldüğünde mutlaka müdahale edilmesi gereken ve bir cilt uzmanına görülmesi gereken bir hastalıktır.
Ayak Çıbanı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Ayak çıbanı genellikle bakteri kaynaklı olan ve ağrılı olan apselerdir. Aniden ortaya çıkan ayak çıbanına fronkül denilmektedir. Daha çok kıl köklerinde ortaya çıkan ayak çıbanı, aynı zamanda yalnızda ayakta değil, vücudun her yerinde ortaya çıkabilmektedir. Ayakta çıkan çıbana ayak çıbanı ismi verilmektedir.
Peki, ayak çıbanı neden çıkar? Ayak çıbanının çıkmasının en önemli nedenlerinden birisi ayağı çok sıkan ve hava almayan ayakkabıların gün boyu ayakta durmasıdır. Bununla birlikte kişinin ayak bakımına önem vermemesi ayak çıbanının çıkmasını tetiklemektedir. Ayakların çok fazla terlemesi ve havasız kalması, bununla birlikte bağışıklık sisteminin düşük olması ve kansızlık ayak çıbanına neden olmaktadır.

 

Ayak Çıbanı Belirtileri Nelerdir?
Ayak çıbanı çıkmadan önce o bölgede kızarıklık meydana gelmekte daha sonra aniden çıban çıkmaktadır. Aynı zamanda aynı bölgede belirgin bir şişlik meydana gelmektedir. Ayakta çıkan çıbanda şişlik ve kızarıklığın oluştuğu bölgede şiddetli ve zonklayıcı bir ağrı da meydana gelmektedir. Genellikle şişlik olan bölge sert olur ve dayanılmaz bir acı hissedilebilir. Bu belirtilerin biri veya birkaçı aynı anda görülebilmektedir.

 

Ayak Çıbanının Tedavisi
Ayak çıbanı tedavisinde en kısa sürede tıbbi destek alınmalıdır. Bununla birlikte birçok kişi ayak çıbanını patlatmaktadır. Fakat ayak çıbanı kesinlikle patlatılmamalıdır. Çünkü bu enfeksiyonun yayılmasına neden olmaktadır. Ancak belirli bir ortam dâhilinde doktor bu çıbanı patlatabilir. Bunun dışında kesinlikle müdahale edilmemelidir.
Ayak çıbanı tedavisinde çıban çıkan bölgeye sıcak su uygulaması yapılabilir. Bu enfeksiyonun dağılmasını sağlar. Bununla birlikte doktora gidildiğinde lokal antibiyotiklerle ayak çıbanı tedavisi yapılabilmektedir. Eğer antibiyotik merhemler ve antiseptikli pansumanlar kullanıldığında ayak çıbanı geçmiyorsa o halde sistemik antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Ayak çıbanına aile hekimleri ile birlikte bulunduğunuz bölgeye göre dermatologlar, cildiye uzmanları da bakabilmektedir. Ayak çıbanı çıktığında bu doktorlardan herhangi birini muayene olabilirsiniz. Ayak çıbanı belirtilerini görmeniz durumunda vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.