Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir? Terleme İçin Çözümler Nelerdir?

Aşırı terleme problemleri birçok kişiyi fazlaca rahatsız eden bir problemdir. Yaz mevsiminin gelmesinden dolayı havanın sıcaklığında meydana gelen artışla birlikte terleme problemleri çok daha üst sıralara çıkmıştır.
Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir? Terleme İçin Çözümler Nelerdir?

Terleme fonksiyonu sayesinde vücudun ısı dengesi korunmaktadır. Vücudun iç ısısında artış meydana geldiği zaman vücudun soğuyup ısı dengesini sağlayabilmesi için derinin altı damarlarda dolaşımın artışı ile birlikte radyan soğuma ve terlemeye bağlı olarak buharlaşma sayesinde soğuma mekanizmaları kullanılmaktadır. Bu döngüyü vücudun yapması ile birlikte vücudun ısısı kontrol altında tutulmaktadır. Normal bir vücut için günlük terleme limiti 1-2 litre iken egzersiz ile bu ter limiti 10 litrelere kadar çıkabilmektedir.

Terleme limitinin vücut sıcaklık ısısının normale döndürecek miktardan fazla olduğu Hiperhidroz gibi durumlar vardır. Hiperhidroz genel olarak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayan ömür boyu devam edebilecek bir durum olabileceği gibi bazılarında 25-30 yaşlarında kendiliğinden son bulmaktadır. Obezite, sıcak ve nemli ortamlardan ve aşırı kalın giyilmesi gibi durumlarda oluşan terleme fizyolojik terleme olarak adlandırılmaktadır.

Aşırı Terleme İçin Çözüm: Botoks

Günümüzde aşırı terleme durumu sadece basit bir deri solunumu durumu olmaktan çıkmıştır. Aşırı terleme durumunun psikoljik ve sosyal nedenleri vardır ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken dermotolojik bir hastalıktır. Terleme durumunun yaşandığı bölgeye göre tedavi durumu farlılaşmaktadır. Aşırı terleme koltuk altında meydana geliyorsa tevdi için tropikal aluminyum klorid içeren solusyonların ve kremlerin kullanılması gerekmektedir. Terleme durumu avuç içinde rahatsız edici boyutlarda yaşanıyorsa iyontoforez yönteminin kullanımı fayda sağlayacaktır. Bu yöntemlerin haricinde el, avuç içi, ayak ve koltuk altlarının kullanılan botoks yöntemi bulunmaktadır. Botoks terlemeler için kullanılan en başarılı sonuç veren yöntemdir.

Botoks Yöntemi

Botoksun etkisi 3-14 ay arasında olmaktadır. Botoksun en kolay uygulandığı yer koltuk altlarıdır. Botoks, deri altına yapılan enjeskte ile uygulanmaktadır. Uygulama ile deri bezleri uyarılır ve mediatör olan asetilkolin salınım durumu engellenilerek terleme durumunun durdurulması sağlanılmaktadır. Botoksun avuç içi ve ayaklara uygulanması sırasında enjeksiyon anestezisi ile soğuk uygulama yapılmaktadır.