Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı terleme problemi yaşayan insanları gitmesi gereken bölüm yaş ve terleyen bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte dermatoloji ya da göğüs cerrahisi bölümlerinden biri olmalıdır.
Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?

El, ayak, yüz, koltuk altı ve benzeri bölgelerdir. Fakat söz konusu genel aşırı terleme ise ya da gece terlemesi olduğu zaman ise göğüs hastalıkları ile beraber iç hastalıkları bölümüne de başvurulması gerekmektedir.

İnsanlar Neden  Terleme Yaşar?

İnsanların terlemesini sebebi vücut sıcaklığını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir fonksiyon olmasıdır. Fakat vücut olması gerekenden yani fizyolojik ihtiyaçların üzerinde bir terleme yapması bir sorunun olduğunun göstergesidir. Tıp dilinde hiperhidrozis olarak da bilinen aşırı terleme sebepleri primer ve sekonder olmak üzere iki sınıfa ayrılmıştır.Primer terleme altta bir sorun olmayan, sağlıklı ve normal insanlarda görülen terlemedir. Sekonder hiperhidroz ise başka hastalıklara bağlı olarak yaşanan terlemeye verilen addır.

Hangi Hastalık Türleri Aşırı Terleme Yapar?

Vücutta aşırı terleme bazı hastalıklarının belirtisi olabilir ve hastalıktan önce alarm görevi görür. İşte bazı belirtisi olduğu hastalık türleri;

  • Ateş ve enfeksiyonlar
  • Diyabet
  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Tüberküloz
  • Düşük kan şekeri
  • Çocuklarda C ve D Vitamini Eksiklikleri

Tiroid bezinin de normalden fazla çalışma kişilerde aşırı terleme yapabilir.

Aşırı Terleme Yaşayan İnsanlar İçin Tedaviler Nelerdir?

İnsanların aşırı terleme yaşadığı durumlarda tedavi olarak sekonder aşırı terleme sebebinden ötürü ise altında yatan diyabet, tiroid gibi hastalıklar tedavi edilmelidir. İlk olarak hastalar krem ve deodorant tedavisine başlar. Krem ve deodorant spreyler geçici olarak gözenekleri tıkayarak terlemeye engel olur. Bu çözüm en alt seviyedeki aşırı terlemeye karşı kullanılabilir. Daha ağır aşırı terleme sorunu yaşayan hastlarda etkin olamayabilir.

Estetik alanda yapılan botoks toksini de aşırı terleme durumunda terleyen bölgeye enjekte edilerek terleme durdurulur ve tedavi edilmiş olur. Etkisi ve süresi yapılan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Maksimum 6 ay kadar etki göstermektedir ve sonrasında tekrarlanması gerekmektedir. Daha kalıcı bir çözüm arayan hastalar ise ameliyata girerek kesin ve kalıcı bir şekilde tedavi olmuş olur.