Arpacık Neden Olur? Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık, göz kapaklarındaki yağ bezelerinden iltihap kapması neticesinde ortaya çıkan bir yağ şişkinliktir. Arpacık tedavisi oldukça kolaydır fakat zamanında tedavi edilmelidir aksi takdirde göz yapısının zarar görmesi muhtemel olasılıktır.
Arpacık Neden Olur? Arpacık Nasıl Geçer?

Vitamin eksikliğinde ortaya çıkan arpacık, göz kapağında adeta bir yumruyu andırmaktadır. Cilt hastalığı olduğundan dolayı özellikle cildi iltihaba eğilimli olan bireylerde görülme sıklığı daha yüksektir. Halk arasında “İt dirseği” olarak da isimlendirilen arpacık, toplum içerisinde 4 kişiden en az ikisinde görülebilmektedir. Göz yaşı borusunda ve göz kapağında görülen arpacık, arpa büyüklüğünde görülür ancak zamanında tedavi edilmez ise iltihabın büyümesiyle adeta gözler kapanmaktadır.

Arpacık Neden Meydana Gelir?

Göz yapısının yer aldığı cilt bölgesinde gözü dış tehlikelerden koruyan yağ bezeleri yer almaktadır. Zaman içerisinde cildin formasyon değişikliğine uğraması, enfeksiyon kapması yağ bezelerinin tıkanmasına ve göz bağışıklığının zayıflayarak bu bölgede iltihaplanmalara ve dolayısıyla da arpacık oluşumuna neden olmaktadır.

Arpacık Çeşitleri

Arpacık göz çevresinde iki farklı şekilde görülmektedir;

  1. Dış Arpacık: Göz kapağının dış bölgesinde meydana gelen arpacıktır. Buradaki yağ bezeleri göz kapağının yağ oranını koruma altına alırken dış faktörler neticesinde bu kanallar tıkanarak dış arpacık oluşur.
  2. İç Arpacık: Gözle görülmeyen sadece elle hissedilen arpacık çeşididir. Yağ bezleriyle alakası olmayan iç arpacık, salgı bezlerinin enfeksiyon kapması sonucunda oluşmaktadır.

Arpacık Oluşumunun Belirtileri

  • Gözle görülen ya da elle hissedilen bariz şişlik
  • Gözlerde aşırı sulanma ve iltihaplanma
  • Gözlerde ani ve sürekli batma, yanma hissi ve kaşınma şikayetleri
  • Uyku sonrasında gözleri açmada zorluk çekme
  • Gözlerin ışığa karşı aşırı hassasiyet kazanması arpacık oluşumunun en belirgin belirtileridir.

Doğal Yollarla Arpacık Tedavisi

Arpacık oluşumu sonrasında ilk yapılması gereken öncelikle bir göz uzmanına başvurmaktır. Göz uzmanı antibiyotik ilaç tedavisi ile arpacığın yok olmasını ve iltihabın iyileşmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda arpacık doğal yollarla da tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak doğal yöntemler sadece dış arpacık için uygulanabilir, iç arpacık için sadece lokal anestezi uygulanarak cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmaktadır.

Doğal tedavi yöntemlerinde en etkili yöntem sıcak havlu yöntemidir. Sıcak havlu göz yapısındaki sinirleri hızlandırdığı için enfeksiyon hızla dışarı atılır. Sıcak havluya ek olarak aynı zamanda sarımsak, soğan ve suyun kaynatılıp pamuk yardımı ile arpacığa sürülmesi soğan ve sarımsağın antioksidan etkisi ile birlikte doğal tedavi sürecini hızlandıracaktır.