Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Apandisit patlaması, vücutta gizemi henüz çözülememiş olan apendiks bölgesinde sıkıntıların olması ile meydana gelmektedir. Apendiks, insan vücudunda solucan şekilli bir kalın bağırsak çıkıntısı olarak bilinmektedir.
Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Bademciklerle aynı görevi üstlenen apendiks, insan vücudunu kalın bağırsaktaki mikroplara karşı uyarmaktadır. Apendiksin iltihaplanması durumu apandisit olarak adlandırılır. Bu bölgedeki enfeksiyonun kana karışması hayati açıdan büyük tehlikeler yaratabilmektedir. Peki apandisit patlaması nasıl anlaşılır? Apandisit patlaması çeşitli belirtiler ortaya çıkarabildiği bilinmektedir. Öncelikle apandisit nedenlerine göz atmakta fayda var.

Apandisit Neden Olur?

Apendiksin iltihaplanması durumu üzerinde birçok faktör etkili olabilir. Ancak ana sebep apendiksin iç kısmında tıkanıklığa yol açarak organın beslenmesinin engellenmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç, apendikste iltihaplanmaya neden olarak apandisit patlaması denilen rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Bağırsak parazitleri,

Ülser rahatsızlığı,

Sindirim sistemi iltihaplanmaları,

Karın bölgesine alınan ağır darbeler,

Sindirim sistemi tümörleri,

Bağırsak enfeksiyonları,

Sindirim sistemi virüsleri,

Mantar enfeksiyonları

Apandisit rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Genetik yatkınlık da apandisit sebepleri arasında sayılmaktadır.

Apandisit Belirtileri

Apdendiksin enfekte olması birçok farklı sıkıntı yaşanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle enfeksiyonun sızıp kana karışması hayati açıdan önemli tehlikeler meydana getirirken, apendiksin kopması kalın bağırsakta biriken dışkının karın boşluğuna yayılmasına sebep olabilmektedir. Ortaya çıkan sıkıntılara bağlı olarak apandisit belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. 8 yaygın apandisit belirtisi aşağıdaki gibidir:

Mide bulantısı ve kusma problemleri,

Sindirimde güçlük sıkıntıları,

Kabızlık ya da ishal,

Düşmeyen yüksek ateş,

Nabzın hızlanması,

Sağ alt karın kısmında ağrı, elle bastırıldığında bıçak saplanması hissi,

Karındaki keskin ağrının şiddetinin sürekli olarak artması,

Gaz çıkarırken ya da dışkılardan karında ağrı hissi,

Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri arasında olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelerde apandisit ağrısının karın bölgesinin sağ tarafında değil genellikle arka tarafında ortaya çıktığı söylenmektedir. Apandisit belitilerinin gebeliğin standart belirtileri ile karıştırabilmesinin mümkün olmasından dolayı gebelik döneminde apandisit teşhisi zor olabilmektedir. Yukarıdaki belirtilerden şikayetçi iseniz ve apandisit patlamasından şüpheleniyorsanız acil olarak bir doktora görünmenizde büyük fayda var.