Antibiyotikler için kritik uyarı! Antibiyotik kullanırken yapılan hatalar bağışıklık sistemini çökertiyor

Antibiyotik kullanımı her geçen gün artarken antibiyotik içerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uzmanı uyarılarda bulundu.
Antibiyotikler için kritik uyarı! Antibiyotik kullanırken yapılan hatalar bağışıklık sistemini çökertiyor

Antibiyotikler için kritik uyarı! Antibiyotik kullanırken yapılan hatalar bağışıklık sistemini çökertiyor - Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla beraber hastalıklar artarken uzmanlar antibiyotik kullanımına dikkat çektiler.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, yapmış olduğu açıklama ile “Antibiyotiklerin alınma saati her gün aynı olmalıdır. Her antibiyotiğin optimum etki gösterdiği bir etki süresi vardır. Buna uyularak alınmazsa, ilacın etkisi azalır ve bakteriler çoğalmaya başlayabileceği gibi antibiyotik direnci de gelişebilir” diyerek bu ilaçların dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor.

YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANIMI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Kış mevsimiyle birlikte hastalıklarda da artış yaşanıyor. Vatandaşlar da hastalıklardan korunmak amacıyla sık sık antibiyotik kullanıyor. Zararlı bakterileri yok eden antibiyotikler, bazen faydanın yanı sıra bağışıklık sistemine zarar da verebiliyor. Bu sebeple antibiyotik kullanımına oldukça dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Uzm. Dr. Yıldırım, “Öncelikle antibiyotiğe doktor önerisiyle başlanmalı ve önerilen süre ve dozajda kullanılmalıdır. Antibiyotikleri alma saati her gün aynı olmalıdır.

Bu, hem ilacın etki süresi hem de direnç oluşumu açısından önemlidir. Antibiyotikler zararlı bakterileri öldürürken, dost bakterileri de yok edebileceğinden tedavi esnasında veya sonrasında dost bakterileri yerine koymak amacıyla probiyotik gıdalar veya takviyeler kullanılabilir” dedi. En az 72 saatte etkisini gösterir Çoğu antibiyotik tedavisinin süresinin 7 ila 14 gün olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yıldırım, “Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Antibiyotik tedavi bitmeden bırakılırsa bakteriler kısmen tedavi edilebilir ve tamamen öldürülmeyebilir. Bir diğer deyişle tam iyileşme gerçekleşmeyebilir. Bakteriler daha sonra antibiyotiğe dirençli hale gelebilir ve ilaçlar etkisiz duruma gelebilir. Antibiyotiklerin alınma saati her gün aynı olmalıdır" dedi. Antibiyotik saatinin unutulması ya da kaçırılması durumunda ise ilacın hemen alınması gerektiğini belirten Yıldırım kaçırılan dozla yeni dozun saatinin çakışması durumunda ise o saatteki dozun atlanması gerektiğini ifade etti.