Alt ıslatma (Enürezis) nedir? Tedavisi nelerdir?

Alt ıslatma enürezis olarak bilinir. Alt ıslatma çok sık görülen bir rahatsızlıktır ve her yaş grubunda görülebilir. Sadece geceleri olabildiği gibi gündüzleri de alt ıslatma gerçekleşebilir.
Alt ıslatma (Enürezis) nedir? Tedavisi nelerdir?

Alt ıslatma rahatsızlığı basit ve komplike olarak iki grupta incelenir. Basit tipte olan rahatsızlıkta kişi sadece geceleri altını ıslatır. Komplike alt ıslatma rahatsızlığında ise kabızlık, sık idrara çıkma ve gündüzleri altına kaçırma şikâyetleri görülür.

Alt kaçırma rahatsızlığı genelde kalabalık ailelerde büyüyen çocuklarda, eğitim düzeyi düşük ailelerde ve içine kapanık çocuklarda daha sık görülür ve genelde 11-13 yaş grubunda rastlanır.

Alt Kaçırma Rahatsızlığı Nedenleri?

Alt kaçırma rahatsızlığının birçok sebebi vardır. Genetikte böyle bir rahatsızlığın olması, uyku bozukluğu, idrar kesesi problemleri ve stres alt kaçırma nedenlerinden birkaç tanesidir. İdrar yolu enfeksiyonu ve diğer sebeplerin alt kaçırma rahatsızlığına sebebiyet verip vermediği kesin değildir. Uyku apnesi de alt kaçırma rahatsızlığının altta yatan sebeplerindendir.

Uykusu çok derin olan çocuklarda alt kaçırma problemi daha sık görülür. Çocuk çok derin uyuduğu için tuvaletinin geldiğini anlayamamakta ya da tuvalete gitmek için uyanamamaktadır. Yaş ilerledikçe bu problem tedavi eşliğinde ortadan kalkmaktadır.

Alt Kaçırma Teşhisi Nasıl Konulur?

Alt kaçırma probleminde teşhis koymak için en önemli faktör çocuğun ne zamandan beri bu problemi yaşadığıdır. Alt kaçırma probleminin teşhisini koyabilmek için çocuğun haftada 3 kereden fazla idrarını kaçırıyor olması gerekir. Çocukta görülen belirtilere göre aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve gelişimsel bozukluk durumları incelenir.

Elle muayeneden sonra çocuktan idrar tahlili ve idrar kültürü testleri alınmaktadır. Çıkan sonuca göre tedavi uygulanır ya da farklı bölüme yönlendirilir.

Alt Islatma Tedavisi Nedir?

Hastalığın doğru şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle çocuğa ve aileye gerekli bilgiler iletilir. Aileler bu konuda bilinçlendiği zaman sorun çok daha çabuk ortadan kalkar. Çocuk uykusundayken ona belli saatlerde alarm kurmak da çok etkilidir. Alt kaçırma sorununu yaşayan çocukların %65’i bu tedavi yöntemi ile iyileşmiştir.

Çocuğunuzda alt kaçırma gibi bir problem gördüğünüzde üroloji bölümüne veya çocuk doktoruna göstermelisiniz.