Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji sorunu için gidilecek doktor alerji sebebine göre değişse de genelde bir dermatologa gidilir.
Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bahar aylarında sıkça görülen göz nezlesi olarak da bilinen göz akıntısı için göz doktoruna gitmek gerekir. Kurdeşen, egzema veya böcek alerjisi gibi cilt sorunları için ise cildiye bölümüne gidilmelidir. Alerji geçici ya da kalıcı olmasına göre değerlendirilir ve ona göre hareket edilir.

Alerji Nedir, Neden Olur?

Vücudun yabancı bir maddeye karşıyı gösterdiği reaksiyon olan alerjinin sebepleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Alerjenlerin sebep olduğu bu rahatsızlık kimi zaman soluma, kimi zaman tatma, bazen de dokunma duyularıyla ortaya çıkabilir. Hastalık olarak değerlendirilmeyen alerjik reaksiyonlar kalıtsal bir rahatsızlıktır. Genel olarak organik maddelerin insanlarda alerjik reaksiyonlar yaratmasının yanı sıra stres, katkı maddeleri, hızlı ve yoğun yaşam koşulları, polenler, güneş ışığı gibi durumlara maruz kalmak da insanlarda alerjik tepkimeye yol açar. En sık rastlanan alerjenler olarak bahar aylarında artan polen, evcil hayvan tüyü, toz, süt, tavuk gibi sebepler örnek gösterilebilir.

Alerji İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Alerjik reaksiyon için gidilecek bölüm farklı bir hastalıktan dolayı değilse genelde cildiye bölümüdür. Göz gibi özel bir organda alerjik reaksiyon ortaya çıktığı durumda ise göz doktoruna gitmek gerekmektedir. Genelde güneş ışınları, polen, toz gibi sebeplerden ortaya çıkan göz akıntısı için göz doktoruna başvurulur. Diğer birçok alerji problemleriyle ise cildiye bölümü ilgilenir.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjiyi en etkili tedavi yöntemi alerji yapan maddeden, gıdadan, sebepten kaçınmaktır. Genelde kaçınılması zor olan durumlarda ise daha çok dikkat edilmelidir. Bahar aylarında polenden ve güneş ışınlarından kaçınmak için güneş gözlüğü kullanılabilir ya da evden daha az çıkılabilir. Doktor kontrolünde ilaç kullanımı da alerji sorunuyla başa çıkılmasını sağlar. İlaçlar genelde alerjik reaksiyonları idare ama iyileştirmezler, yani geçici çözümlerdir. İmmünoterapi şeklinde tedavi ise aşı tedavisi olarak uygulanır. Yapılan aşılarla birlikte bağışıklık sistemini iyileştirmeye çalışılır. Amaç vücuda alerjeni daha çok tanıtıp tetiklemesini azaltmak ve tolere süresini uzatmaktır. Bunlar dışında steroid spreyler, dekonjestanlar ve antilökotrienler de tedavi olarak kullanılır.