Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya hastalığı, yemek borusunda her alan kasların anormal şekilde çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Yemek yendiği esnada besinlerin yemek borusundan aşağı doğru inmesine yardımcı olan kaslarda ortaya çıkan akalazya hastalığı, tedavi edilmemesi halinde ilerleyebilmektedir.
Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya hastalığında ağıza alınan besinlerin yemek borusundan mideye itilmesine yardımcı olan kaslar gerektiği gibi kasılmamaktadır. Bunun yanı sıra kaslarda kalınlaşma meydana gelebilmekte, yemek borusunda anormal şekilde basınç artışı ve gevşeme bozukluğu gibi birtakım problemler ortaya çıkabilmektedir.

Akalazya Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığa sahip olan kişilerde ortaya çıkan en önemli ve yaygın belirti, yemek yedikten sonra yaşanan yutkunma güçlüğüdür. Yenilen besinlerin göğüste takılması ve bu bölgede hissedilen rahatsızlık, yenilen besinlerin tekrar ağızdan gelmesi, ağız kokusu ve göğüs ağrısı gibi şikayetler yine bu hastalığa ait olan semptomlardır. Söz konusu semptomlar reflü hastalığı ile benzerlik gösterdiğinden dolayı saptanması geç kalabilmektedir. Zira pek çok akalazya hastası, uzun yıllarca reflü adı altında tedavi görülebilmektedir. Bu nedenle de uzun tedavi sürecine rağmen sonuç alınamayan reflü hastalarında, Akalazya hastalığı akla getirilmelidir.

Akalazya Hastalığının Gelişimi Nasıldır?

Akalazya, oldukça yavaş ilerleme gösteren bir hastalıktır. Bununla birlikte herkeste aynı hızda ilerlemeyip bu konuda bireysel farklılıklar görülmektedir. Her yaş grubunda görülen bir rahatsızlık olan Akalazya hastalığının en çok genç ve orta yaş bireylerde görüldüğü bilinmektedir.

Akalazya Hastalığının Tedavisi

Akallazya hastalığında uygulanan temel tedavi yöntemlerinden bir tanesi, endoskopik tedavidir. Bu yöntem sayesinde hastalık, ameliyata gereksinim duyulmaksızın tedavi edilebilmektedir. Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) ismiyle de bilinen bu endoskopik yöntem, bu hastalıkta uygulanmakta olan en etkili yöntem olup ilk kez Japonlar tarafından geliştirilmiştir. POEM yöntemi, dünya üzerinde nadir merkezlerde gerçekleştirilmektedir. Akalazya hastalığından etkilenmiş olan yemek borusu kaslarına endoskopik anlamda müdahale sağlanarak hastanın yeniden yemek yiyebilmesi mümkün olmaktadır.

Yaklaşık 1 buçuk saat kadar süren bu endoskopik işlem sonucunda vücutta en ufak bir izin bulunması söz konusu değildir ve işlemin ardından hasta 2 gün içerisinde taburcu edilir.