Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağızda çıkan aft için gidilecek doktor cildiye bölümü olmalıdır.
Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız yaralarını kontrol eden bir dermatolog ayrıntılı bir şekilde hastanın ağzında çıkan aftı muayene eder ve ayrıntılı bir şekilde tedavi bilgilerini hastaya uygulattırır.

 Ağızda Çıkan Aft Nedir?

İnsanların ağzında çıkan ağız yarası olarak da bilinen aft kaşıntı,acı ve yanmaya sebep olan oral bir ülserdir. Her beş insandan birinde görülür. Yanak ısırması, kalitesiz diş fırçası, sıcak besinlerden dolayı ağzın içinin yanması, vitamin eksikliği veya bir tür enfeksiyon oluşmasının da bulgusu olarak ortaya çıkabilir. Kendi kendine iki üç haftada iyileşip kaybolabilen ve biri biterken bir başkası çıkabilen ortası beyaz ve etrafı koyu kırmızı olan ağız yaralarına akut ağrılı aftöz ülserler de deniliyor.

Ağızda Aft Neden Çıkar?

Ağızda aft çıkmasının sebepleri  olarak; travma, stres, kaygı bozuklukları, premenstrüel dönem, sigara kullanımı, B12, ilaç kullanımı, folik asit, demir eksikliği gibi nedenler örnek gösterilebilir. Genetik yatkınlık, tütün çiğnemek, vücutta çinko eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıf olması, hormonal değişiklikler de ağızda çıkan aftın nedenleri arasındadır. Tüm bunlar dışında turşu,baharatlı yiyecekler,sirke gibi besinlerin çok tüketilmesi de ağızda bu yaraların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bazı insanlarda ise alerjik sorunlardan dolayı da ortaya çıkabilir.

Ağızda Çıkan Aft Nasıl Tedavi Edilebilir?

Ağızda çıkan aftların iyileşmesi için ise tüketilmesi gereken besinlerden ziyade tüketilmemesi gereken besinlerden uzak durmak gerekiyor. Eğer uzak durulamıyorsa bile fazla miktarda tüketmemeye dikkat edilmesi de gerekir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçebilme özelliği de vardır. Kısa süre içinde kendiliğinden geçiyor olsa bile insanların hayat standartlarını düşürdüğü için sıcak,asitli, yakıcı ve tahriş edici gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır. Yemek yedikten sonra veya herhangi bir gıda tükettikten sonra ağızda çıkan aftın olduğu bölge oksijenli su ile temizlenir. Tuzlu su ile ağzı çalkalamak ve aftın olduğu bölgeye temas ettirmek de yaraya iyi gelir. Karbonatlı su da tuzlu su gibi bir etki yaratıp iyileşmeye yardımcı olur. Sık ve şiddetli olarak meydana gelen aftlarda sistemik immünsüpresif ilaçlar kullanılabilir.