Acil serviste ödenen para nasıl geri alınır?

Acil serviste ödenen paranın geri alınması kişilerin bilmeden ya da yanlışlıkla acil servise ödemiş oldukları durumlarda uygulanmaktadır. Hastanelerin acil servislerinde genelde yapılan işlemler ücretsizdir. Kişi herhangi bir nedenle acil durum servislerinde yapılan işlemlerde para ödediyse ödemiş olduğu bu parayı geri isteme hakkına sahiptir.
Acil serviste ödenen para nasıl geri alınır?

Vatandaşlar acil servislerde hangi işlemlerden ücret alınıp hangilerinden ücret talep edilmeyeceği konusunda bilgi sahibi olmak istemektedirler. Bu durumlardan vatandaşların bilgilenmesi için gerek olan araştırmayı sizler için yaptık ve yazımızın devamında bu konu ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Acil Servis Hastaları İçin Ücret Talep Edilir mi?
Acil servis hastaları için ücret talep edilmesi işlemi hastalar tarafından en çok merak edilen konulardan birisidir. Sağlık Uygulama Tebliği gereğince acil hizmetler için sigortalı olan hastalardan ücret talep edilmemektedir. Kişilerden herhangi bir katılım payı ya da ek ücret talep edilmemektedir. Talep edilen ücretler ise acil servise gidip acil servisle ilgili bir hastalığı olmadığı talep edilen hastalar için geçerli olabilir. Ödenen bedellerin geri alınması işlemi ise sadece acil servis ihtiyacı olan kişiler için geçerlidir. Yani acil servise hasta muayene için gitse ve durumunun acil kapsamında girmediği tespit edildiği takdirde ödemiş olduğu ücretlerin geri ödenmesi gibi bir işlem söz konusu olmamaktadır.

Acil Serviste Kendisinden Ücret Alınan Kişiler Nereye Müracaat Etmesi Gerekir?
Normal acil servis ihtiyacı olan hastalar için hastaneden belli bir ücret talep edilmemesi gerekir. Kişinin acil olduğu ispatlandığı durumda ödenen bu paraların sonradan geri alınması mümkündür. Ancak kişi acil servise gittiyse ve durumu acil değilse ödemiş olduğu ücretleri geri alamaz. Geri alınabilen ücretler için ise kişi bulunmuş olduğu ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüklerine müracaat edebilir. Buralara müracaat ettikten sonra kişi acil servise ödemiş oldukları ücretleri geri alabilmektedirler. Kişinin acil serviste acil durumlar için ödemiş oldukları ücretleri geri alması için belirtmiş olduğumuz kurumlarda başvurularını zamanında yapmış olmaları paralarını geri alabilmeleri için yeterlidir.