Abur-Cuburlar Çocuğunuza Neler Yapıyor

Özellikle abur cuburlar çocukların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır. Fakat uzmanlar herhangi bir besleyici değeri bulunmayan ve yüksek kalori içermeye devam eden bu gıdaları, obezitenin baş sorumluları olarak göstermektedir.
Abur-Cuburlar Çocuğunuza Neler Yapıyor

Sorun obeziteyle sınırlı kalmamakta, faturada kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi çok daha fazla ciddi hastalıkları da içerisinde bulundurmaktadır. Peki, Abur-cuburlar çocuğunuza neler yapıyor?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite sorunu her geçen gün artmaya devam etmektedir. Sadece yetişkinlerin bireylerin değil, çocukların da zaman ilerledikçe şişmanlaması tabloyu kötü hale getirmektedir. Bu konuda en önemli etkenin yanlış şekilde beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu olarak yer almaktadır. Uzmanlara göre çocuklar üzerinde obezite sorununun artmasındaki en büyük nedenler arasında abur cubur yer almaktadır.

Ülkemizde her 100 çocuktan yaklaşık olarak 25’nin obez olduğunu açıklamıştır. Abur cubur olarak adlandırılan ve hiçbir besleyici değeri bulunmayan yiyecekler genellikle doymuş ya da trans yağ içermekte, tuz ve şeker oranı son derece yüksektir. Bu ürünler devamlı olarak tüketilirse kilo artışına ve obeziteye neden olmaktadır.

Obezite Riski

Abur cuburlar, trans ve doymuş yağ bulundurması nedeniyle kalp hastalıklarına, genel olarak kızartma işlemiyle yapılması sebebiyle kalp hastalıklarına ve kansere neden olmaktadır. Aşırı tuz ve şeker tüketim durumuna bağlı şekilde hipertansiyon ve diyabete, lif-posa içermemesi sebebiyle sindirim rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.

Çocukların yağ hücreleri 0-3 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Bu zamanda kilolu olan çocukların ömür boyu kilolu olma riski artmaya devam etmektedir. Abur cuburlarda yer alan trans yağlar, yağ hücrelerinin oluşmasını arttırmaya devam ederken şeker de hücrelerin oluşma oranını yükseltmektedir. Özellikle şeker bağımlılık yapmasından dolayı çocukların yedikçe yeme istekleri yükselmektedir. Bu da şekerde obezite riskini katlar.