3 haftadır bu durumu yaşıyorsanız hemen doktora koşun! ÇOK TEHLİKELİ

Son dönemlerde uzun süren öksürüklerden şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Konuya ilişkin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk önemli açıklamalarda bulundu.
3 haftadır bu durumu yaşıyorsanız hemen doktora koşun! ÇOK TEHLİKELİ

Uzman isim yaptığı açıklamasında öksürüklerin enfeksiyon durumunda 3 haftaya kadar sürebileceğini, 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan öksürüklerin tehlikeye işaret edebileceğini ifade etti. Uzun süren öksürüklerin birçok hastalığa işaret edebildiğini belirten Öztürk, yaptığı açıklamasında, o riskli hastalıkları şu şekilde sıraladı:

“Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan, hatta bu süreyi de aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelenmelidir. 8 haftadan uzun süren öksürükler alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir”

ORGAN HASTALIKLARINDAN DA KAYNAKLANABİLİR

Can sıkıcı olan ve hatta günlük hayatı olumsuz olarak etkileyebilen öksürükler için önemli açıklamalarda bulunan Öztürk, öksürüklerin akciğerleri korumak için tepkisel yaptığı bir hareket olduğunu ifade ederken, bazı durumlarda da organ hastalıkları sebebi ile öksürüklerin meydana gelebileceğini söyledi.

DETAYLI İNCELENMESİ GEREKİYOR

Öksürüklerin hangi durumlarda riskli olabileceğini ifade eden Öztürk, yaptığı açıklamasında, “Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan hatta bu süreyi de aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelenmelidir” dedi.

ALERJİK VE KOVİD ÖKSÜRÜĞÜNE DİKKAT

Uzman isim, açıklamasının devamında mevsimsel alerjik öksürükler ile kovid öksürüğünün arasındaki farka dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Mevsimsel alerjik öksürüklerin yanı sıra sık sık hapşırma, geniz akıntısı, hafif şiddetli öksürük görülmektedir. Kovid hastalığı ile birlikte gelen öksürüğünün yanında da boğaz ağrısı, halsizlik, eklem ağrısı ve kas ağrısı görülmektedir.

NOT: Haberimiz bir teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır. Bu sebeple belirtilerinizden şüphelenmeniz halinde bir uzman görüşü almanız önerilmektedir.