20 Yaş Dişleri Kabusunuz Olmasın

20 yaş dişleri geç çıktığı için mutlaka doktor kontrolu yapılması gerekmektedir.
20 Yaş Dişleri Kabusunuz Olmasın

20 yaş dişleri geç çıkar. Bunun nedeni, çene kemiklerinde çıkacak yerin bulunmamasından kaynaklı bir durumdur. Bu yüzden diş etine gömülü haldedir. Kimi zaman tam kimi zamanda yarı gömülü halde olabiliyor. Rahatsızlıkları ortaya çıkardığından dolayı mutlaka çekilmesi  gerekir. Fakat rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri de olabilir. Böyle dişlerde ne yapılmalı en çok sorulan sorulardan birisidir. Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Prof. Dr. Özgür Erdoğan, 20 yaş dişiyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Gömülü olan dişlerin mutlaka çekilmesi gerekir. Eğer dişler çekilmezse kist veya tümör tipinde patolojilerin gelişmesine yol açar. Bu tür sorunlar daha büyük baş ağrıtıcı sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. 20 yaş dişleri alt ya da üst çene kemiğinde bulunabilir. Özellikle son yıllarda bu konuyla ilgili olarak çok fazla araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda ise sorunsuz bir şekilde ağız içerisinde duran 20 yaş dişlerin bile mutlaka çekilmesi gerektiği gözlemlenmiştir.

Doktor Kontrollerinizi Aksatmamanız Önemli

Çoğu hastaların en sık yaptığı hatalardan birisi de kontrollerini sürekli olarak ertelemesidir. Böyle bir hareket, daha büyük diş sorunlarına maruz kalmanıza neden olacaktır. 20 yaş dişleri ağzın en arka bölümündedir. Hayliyle bu dişlere ulaşmak oldukça zordur. Dişinizi fırçalamak istediğiniz zaman oldukça zorluk çeker ve fırçalayamazsınız. Hal böyle olunca da diş eti çevresinde ise kronik dişeti iltihaplarının görülmesine yol açar. Sadece ağız içerisinde olmamakla birlikte vücudun diğer organlarında da görünmesine neden olacaktır. Bu yüzden en iyi yol 20 yaş dişin çekilmesidir. 20 yaş dişin çekilmemesi halinde daha pek çok sorunların çıkması mümkün olur. Bunlardan birisi de çürük oluşumunu tetikliyor olması denebilir. Çürüklerin ortaya çıkarak pek çok dişinizi kaybetmenize neden olacaktır. Çünkü 20 yaş dişi, en arka bölümünde bulunduğundan dolayı doğal olarak temizliği de çok zor şekilde yapılır.

Sorunlar Daha Fazla Büyüyebilir

20 yaş dişlerin büyüteceği sorunlar göz ardı edilmemelidir. 20 yaş dişi sadece ağızda değil aynı zamanda da yanakta istenmeyen irritasyonların oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Fakat artık günümüzde implant tedavi yoluna yönelerek bu sorunların çıkması engellenmeye çalışılmaktadır.