2 ilde sessizce giriş ve çıkışlar yasaklandı! Yeni hastalık Türkiye'de baş gösterdi

Resmi olarak yapılan açıklama ile Türkiye'de yeni bir hastalığın baş gösterdiği ortaya çıktı.
2 ilde sessizce giriş ve çıkışlar yasaklandı! Yeni hastalık Türkiye'de baş gösterdi

2 ilde sessizce giriş ve çıkışlar yasaklandı! Yeni hastalık Türkiye'de baş gösterdi - Peş peşe gelen afetler ile mücadele etmeye çalışan Türkiye'de yeni bir hastalık alarmı verildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeni ile hatırlanacağı üzere 2020 senesinde pandemi ilan edilmiş ve üst düzey önlemler alınmaya başlanmıştı. Maske takma zorunluluğu, sokağa çıkma yasağı gibi pek çok yasak devreye girerken insanlık aşının bulunması ile rahat bir nefes almıştı. Yeni hastalık alarmı ise bu sefer SAT-2 SUŞ hastalığı için verildi.

VALİLİK KARARI İLE ACİL KOMİSYON TOPLANTISI YAPILDI!

Türkiye 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremi ile büyük yara alırken 11 ilde yaşanan yıkıcı depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Türkiye'nin peşini afetler ve felaketler bırakmazken iklim değişikliği nedeni ile ortaya çıkan seller ve aşırı sıcakların ardından bu seferde SAT-2 SUŞ hastalığı alarmı verildi.

yasak-karari.jpg

Konya, Van ve Bursa'nın ardından son derece bulaşıcı olan hastalık nedeni ile Valilik acil toplantı kararı aldı. Yapılan toplantılar sonunda hastalığın diğer illere de bulaşma riski barındırması nedeni ile Samsun'da kent genelinde hayvan pazarlarının kapatılmasına, Kahramanmaraş ilinde ise kent genelinde karantina uygulanmasına karar verildi.

SAMSUN'DAN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ!

Yapılan toplantı sonrasında Samsun İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu “Pazarlar dışında toplanarak hayvan alım satımı yapmalarını önlemek amacıyla gerekli denetimlerin yapılmasına, hastalık ihbarlarının ivedi olarak titizlikle değerlendirilmesine ve hastalık çıkan mihraklarda idari ve fenni tedbirlerin alınmasına karar verildi.

Bu çalışmaların yanı sıra hastalığın yayılımını önlemek amacıyla sığır, koyun, keçi yetiştirilen tüm işletmelerde şap aşılama programının mesai mefhumu gözetmeksizin uygulanmasına ve işletmelerde bulaşmayı önleyici biyogüvenlik önlemlerinin alınmasına, aktif mihrakların tespit edilmesi durumunda yasal süre içerisinde hastalık sönüşü yapılana kadar kordon ve karantina tedbirlerinin titizlikle alınmasının sağlanmasına, komisyon kararlarının uygulanmasında özellikle hayvan pazarı kontrollerinde kolluk kuvvetlerinin faydalanılması ve kolluk kuvvetlerinin yol denetimi yapmaları karara bağlandı" denilerek tüm önlemlerin ivedilikle alınacağı ifade edildi.

Hastalığın tüm illere ve diğer hayvanlara bulaşmaması için tedbir kararları açıklanmaya devam ediyor.