Uşaklı bakkallardan kara paket yasasına tepki

Uşaklı bakkallar ve bayiler, sigara satışında “Kara-düz paket” ve “Kapalı Dolap” uygulamalarına ilişkin Meclis’te görüşülen kanun teklifine tepki gösterdi.
Uşaklı bakkallardan kara paket yasasına tepki

Sigara paketlerinin düz bir şekilde siyah olmasını, bakkal ve bayilerde satışının görünmeyecek şekilde yapılmasını öngören yasa teklifi, Uşak Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Akif Kahraman, Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş ile ortaklaşa düzenlenen basın açıklamasında eleştirildi. Yasa teklifinin derhal geri çekilmesi istendi.

Basın açıklaması hakkında bilgi veren Savaş, “Biz bu yasanın bakkal ve tekel bayilerini yok edeceğini düşünüyoruz. Bu konuda Genel başkanımız Sayın Bendevi Palandöken de gerekli açıklamaları yapmıştı. Kara-düz paket ve kapalı dolap yasa teklifinin TBMM’den geçmemesi için yasal yollardan ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Esnafımıza darbe üzerine darbe geliyor. Bu süreçte esnafımız yalnız bırakmamak için böyle bir basın açıklaması düzenledik. Bu konuda daha kapsamlı bir açıklama yapması için sözü Uşak Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Sayın Akif Kahraman’a bırakıyorum” dedi.

Kahraman’da bakkal ve tekel bayiliği yapan esnafın yasa kabul edildiği takdirde ciroda yüzde 60 oranında bir kayba uğrayacağını belirterek şunları kaydetti: “Bundan birkaç yıl öncesine kadar kaçak sarma tütünün yüzde 23 lerde olan devlete zararı, bu yıla geldiğimizde devletin kararlı mücadelesi ile yüzde 8’e indirilmiştir. Biz, bakkallara esnaf odası olarak da kaçak tütün konusunda mücadele ediyor ve esnafımızı devletin izin verdiği tütün ve sigara paketlerini satmasını istiyoruz.

Bundan birkaç gün önce TBMM’de bazı milletvekilleri bir yasa tasarısı verdi. Sigaraların düz paketlerde ve kapalı dolaplarda satılması istendi. Biz zaten büyük market ve AVM’leri geçip kar edemiyoruz. Türkiye deki bakkal esnafının en büyük iki geçim kaynağı, ekmek ve sigaradır.

Sigara da toplam ciromuzun yüzde 60’ını oluşturur. Şimdi yasa teklifi ile kara dolap denilen bir satış sistemine geçilmesi öneriliyor. Bu neye yarar? Sadece bakkal esnafının günlük, aylık ve yıllık cirosunun düşmesine yarar. Ben de dâhil tüm bakkal esnafım, Bağ kurunu, sigortasını kirasını ve vergisini önleyemez hale gelir.

Zaten şu ekonomik darboğazda işlerimizi zor çeviren küçük esnaflarız. Bir de bu kadar sıkıntının üzerine Sayın vekillerimiz böyle bir karar alırsa; bizim için ölüm fermanı olur. Bu yasayı çıkarmamaları gerekir. Çıkardıkları takdirde küçük esnafı öldürürler. Terör örgütlerini diriltir ve onların kaçak tütünden ekonomik kazanım elde etmesine neden olurlar. Bu da devletimiz için büyük bir ekonomik kayıp olur. Bizden vergi alamayan devlet terör örgütlerine kapı açmış olur.

Ben vekillerimizin sağduyulu olacağına, bizim gibi küçük esnafı yürekten anlayacağına ve bu yasanın meclisten geçmeyeceğine inanıyorum. Bakkal esnafını ya da küçük esnafı öldürmek istiyorlarsa o başka.

Küçük esnaf, ekonomik krizlerde veresiye defterleri ile toplumun dar gelirli kesimlerini idare edip krizleri atlatmamızı sağlar.

Bu yasa teklifini veren vekillerimiz; küçük esnafın ve bakkalların ayakta kalmasını istiyorsa bu yasa tasarını geri çeksinler. Yok, küçük esnafı bitirmek istiyorlarsa kabul edip küçük esnafı yok etsinler.”