SON DAKİKA seçim kararı! 14 Mayıs Pazar günü oy kullanırken bunu yapana 200 TL para cezası açıklandı
SON DAKİKA seçim kararı! 14 Mayıs Pazar günü oy kullanırken bunu yapana 200 TL para cezası açıklandı - Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanırken sandık başına giderek oy kullanacak kişilere son dakika uyarısı yapıldı.
Özellikle de yurt dışında yaşayan kişilerin oy verme işlemleri sonucu ortaya çıkan görüntüler üzerine yapılan uyarıda oy verme kabininde yapılacak işleme uygulanacak para cezası ilan edildi. Türkiye'de oy verme işlemi hazırlanan özel perdeli kabinde yapılırken bu alana cep telefonu sokma yasağı hatırlatıldı.
OY VERMEYE GİDERKEN CEP TELEFONU GÖTÜRMEK YASAK MI, KABİN İÇİNE CEP TELEFONU İLE GİRİLİR Mİ?
Oy verme işlemi hakkında YSK tarafından yapılan açıklamada yeni seçim yasakları ilan edildi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
OY PUSULASININ RESMİNİ ÇEKMEK VE PAYLAŞMAK SUÇ MU, OY KABİNİ İÇİNDE FOTOĞRAF ÇEKİLİR Mİ?
Son dönemde özellikle de ilk kez oy kullanacak gençlerin aile baskısı nedeni ile şikayetçi oldukları paylaşımları ortada gezerken oy pusulasının resmini çekmek isteyen kişilere uyarı yapıldı. 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”, kişilere baskı yapılmasını açık bir şekilde yasaklayan ve cezalandıran bir maddeye sahip. Kanun’un 152. maddesi çerçevesinde, seçmene oy veya tercih konusunda teklif yapanlara 1 ile 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Aynı kanunun 134. maddesinde belirtildiği üzere verdiği oyun resmini çeken ve paylaşan kişilere 200 TL para cezası kesileceği ifade edildi. İşte o madde:
Madde 134 – (Değişik: 23/1/2008-5728/288 md.) Seçim işlerinin cereyanı sırasında, seçimin düzenli yürütülmesini sağlamak maksadı ile, bu Kanunda yazılı kurullar veyahut kurul başkanları tarafından alınan karar ve tedbirlere, ihtara rağmen riayet etmeyen kişilere ikiyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Herhangi bir şekilde alınan karar ve tedbirlerin uygulanmasını zorlaştıran veyahut karar ve tedbirlerin neticesiz kalmasına sebebiyet veren kimseler, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yukarıda yazılı fiiller, görevli kimseler tarafından işlendiği ve fiilleri daha ağır cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, birinci veya ikinci fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Oy verme kabinine giden kişilere kesinlikle resim çekmemeleri konusunda uyarı yapıldı.