SOL Parti; “Salgında Ölüyoruz Yaşamak İçin Değiştirelim”

Sol Parti Uşak İl Örgütü, “Salgında Ölüyoruz Yaşamak İçin Değiştirelim” başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
SOL Parti; “Salgında Ölüyoruz Yaşamak İçin Değiştirelim”

Tiritoğlu Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasını okuyan SOL Parti Uşak merkez İlçe Başkanı Feridun Metin, İktidarın ülkedeki vaka sayılarını aylarca sakladıktan sonra çözümü ölüm ve hasta sayılarını saklamakta bulduğunu söyledi.

Metin, “Turizm ağababalarının cebini bizim canımızdan daha çok önemsediği için de yaz başlar başlamaz tüm yasakları kaldırdı ve virüsün en ücra dağ köylerine kadar yayılmasına neden oldu.Bugün gelinen noktada durum vahimden de öte: Sağlık sistemi iflas etti.   Hastanelerde boş yatak yok” dedi

Yoğunbakımlarda solunum cihazı olmadığı için entübe edilemeyen hastalar ya evlerinde ya da hastane odalarında boğularak çırpına çırpına öldüğünü belirten Metin, Coronadan ölenleri Mezarlıklar Müdürlüğünden öğrenebildiklerini de kaydetti.

“Uşak Valiliği ve diğer kurumlar kafalarını  gömüp ses çıkarmayınca coronanın bizi es geçeceğini sanıyor anlaşılan” diyen Metin sözlerine şöyle devam etti:

“Ama öyle değil işte.  Şehrimizde durum çok vahim.

Sağlıkçılardan aldığımız bilgilere göre eylülden beri günlük 1000- 1500 test yapılıyor.

Ve bu testlerde  günlük 250 300 kişiye pozitif tanı konuyor. Her gün 15 20 Uşaklı ölüyor ve biz bunları ancak yakınlarımızdan  ya da facebook’tan öğreniyoruz. Eylülden bu yana vaka sayılarında yüzde 30 artış olmuş. Uşak Devlet Hastanesinde yoğun bakımda yer yok. Ve doktorundan hemşiresine kadar tüm sağlık çalışanları tamamen tükenmiş durumda. Bir maske ile günü geçirmeleri isteniyor. Hiçbir şekilde koruyucu ekipman sağlanmıyor. Covid belirtileri gösterseler bile sağlıkçılara test yapılmıyor. Ölümle burun buruna pandemi ile mücadele etmeleri bekleniyor.

Bu gidişle yakında tedavi edecek doktor hemşire bulamayacağız. Tüm bu kötü tabloya rağmen biz bu salgını yenebiliriz” dedi.

Sol Parti olarak coronavirüsü kontrol altına alıp mücadele edebilmek için acilen aşağıdaki şartların yerine getirilmesini istiyoruz:

-Halkın evde kalması için zorunlu işler dışındaki tüm işler acilen durdurulmalı. Topyekun sokağa çıkma yasağı uygulanmalı. İş güvencesi sağlanmalı. Emekçilere ücretli izin verilmeli. Esnafın mağduriyeti giderilmeli.

-  Birinci basamak sağlık hizmetlerine her türlü kaynak aktarılmalı.

- Özel hastaneler parayla yoğun bakım satıyor, devlet seyrediyor. Tüm özel hastaneler kamu denetimine alınmalı, kamulaştırılmalı. Yoğun bakım yatakları ve tedaviler ücretsiz sunulmalı.

-Tüm topluma yaygın test yapılmalı. Sağlık hizmetlerine bütçeden kaynak aktarılarak, sağlık ücretsiz olmalıdır.

- Mevsim kış. Yeterli grip aşısı getirmeyen yönetenler salgının yayılmasını sağladılar. Hiç kimse ayırt edilmeden halka aşı ücretsiz olmalı!

- İnsanlar sadece coronaya yakalanmıyor. Oysa tüm hastaneler pandemi hastanesi yapıldı. Korona dışı hastalığı olanlar gidecek hastane bulamayıp, özel hastanelere para döküyor, parası yoksa ölüyor. Her ilde pandemi dışı hastaların ücretsiz yararlanacağı hastaneler ayrılmalı.

-Salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirilmesi için barınma, gıda, ısınma vb. temel ihtiyaçlar ücretsiz karşılanmalı. Halkın hastalanmasını engelleyecek kamucu politikalar yürütülmeli.

-Sağlığı; meslek odaları, sendikalar, bilimsel kuruluşlar, sağlık emekçileri ve halk demokratik planlama ile birlikte yönetmeli.

-Tüm işyerlerinde sağlıklı, güvenli çalışma koşulları sağlanmalı.

-İşçilere, emekçilere ücretsiz servis, yemek, kreş sağlanmalı.”