Pahalılık büyükbaş hayvanların soyunu kurutuyor

İyi beslenemeyen inekler hamile kalamıyor. İnekleri 450 gün içerisinde hamile kalamadığı için de büyükbaş hayvan üreticileri de Tarım ve Orman Bakanlığının buzağı desteklerinden yararlanamıyor.
Pahalılık büyükbaş hayvanların soyunu kurutuyor

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ile Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş besiciliğin yaygın olduğu Muharremşah Mahallesi (Köyü)’ne giderek üreticilerin sorunlarını dinledi. Savaş 450 gün şartının kaldırılmasını istedi.

Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, 450 gün şartı yüzünden Türkiye’de 1 milyonu aşkın, Uşak’ta da 11 bin buzağının desteklerden yararlanamadığını ve bu şartın kaldırılması gerektiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha önceden; etçi veya kombine ırk boğaların tohumlanmasından doğan buzağılara 600 lira, döl kontrollü boğalardan olanlara ilave 50 lira ve yetiştiricilik bölgesi illerindeki doğumlara ise ilave 200 lira buzağı desteği veriyordu.

Ancak, bakanlık geçen yıl bir yönetmelik değişikliği yaparak; destek alacak buzağıların iki doğum arasının 450 günü geçmemesi şartı getirdi. Ancak durmadan artan yem fiyatları, girdi maliyetlerinin yükselmesi, üretilen bir litre sütün bir kilo yem ancak alabiliyor olması, maddi olanaksızlıklar nedeniyle buzağılara iyi bakılamaması hem ölümleri beraberinde getirdi hem de ineklerin bakanlığın şart koştuğu sürede gebe kalamamasına neden oldu.

Ülke genelinde 1 milyonu aşkın buzağı, Uşak’ta da 11 bin buzağı, 450 günden fazla bir sürede doğduğu için buzağı yetiştirme desteğinden yaralanamadı.

“Beslenemeyen inekler kızışmadığı için gebe kalamıyor”

Yılmaz ve Savaş’ın Muharremşah Mahallesinde görüştüğü besici İsmail Tahran, “Benim 15 buzağım var. Ancak 4 buzağı için destek alabiliyorum. Hamile kalmalrı için suni dölleme yaptırıyorum. 600 TL kazandığım ineğe bin TL harcıyorum. Benim kabahatim ne anlamadım” şeklinde yakındı.

Tahran; “Yemin çuvalı 350 lira oldu. Yemi 30-40 liradan alırken aynı desteği veriyorlardı. Yem fiyatı 7'ye katladı hala aynı destek. Üstelik ödemeler çok geriden geliyor. Biz daha geçen yılın ödemelerini alacağız. Paranın ne zaman geleceği belli değil. Bizler hayvanlarımıza iyi bakım yapamadığımız zaman hayvan verimsiz oluyor, sürekli doğum yapamıyor. 12 kilo yem vermem gerekirken süt para etmediği için 7-8 kilo yem veriyorum. Hayvan kızgınlık göstermiyor. Geciktiği zaman da kritere uymuyor, destek alamıyorum. Bir litre süt ile bir kilo yem bile alamıyorum. Bunların belirlediği parametreye uyamıyoruz. Elbette sonuç normal. Daha iyi yem kullanırsam, daha çok yem verirsem, daha iyi bakım yapabilirsem hayvan verimli olur. Ancak gücümüz yok” dedi.

“Hayvanlarımıza yem bile alamıyoruz”

Bir başka büyükbaş hayvan üreticisi Sebahattin Ataseven; “Desteğin bize faydası yok. Çıksa dahi faydası yok. Ben 19 buzağıya 95 çuval yem alıyordum şimdi ancak 25 çuval alabiliyorum. Aldığımız destekler eridi. Destekler zamanında gelmiyor. Buzağıya küpe takıldığında desteği almamız lazım. Üreticiler olarak yaşlandık. Yaş ortalaması 50'yi geçti. Gençler bu işe sahip çıkmıyor. Çünkü para kazanamıyorlar” şeklinde konuştu.

“Destekleri 2 yıl sonra alabiliyoruz”

İneklerin iyi beslenemedikleri için kızgınlık göstermediklerini kaydeden Üretici İsmail Kara; “Her sene buzağı almayı ben de isterim. Ama olmuyor. Yem veremiyorum. Yeterince beslenemiyor, hasta oluyor, kızgınlık göstermiyor. iki doğum arasındaki 450 gün sınırlaması hiç doğru bir yaklaşım değil. Bunlar canlı. Destek 450 günle sınırlanmaz ki. Destek veriyorlar iki sene sonra parasını alıyoruz. Destek 10 çuval yem almaya yetmiyor. Hiç olmazsa üç ayda bir çiftçinin hesabına yatırın. Yem alacağız, mazot alacağız ama alamıyoruz. Çünkü ben desteği ne zaman alacağımı bilmiyorum. Artık kimse vadeli ürün vermiyor. Herkes peşin çalışıyor. Zamanında desteğin geleceğini bilsek bizler de ona göre borçlanırız” dedi.

“Türkiye’de 1 milyon Uşak’ta 11 bin buzağı desteklerden yararlanamadı”

Yönetmelikte getirilen 450 şartı yüzünden Türkiye’de bu yıl doğan 1 milyon, Uşak’ta da 11 bin buzağının destekten yararlanamadığına dikkat çeken Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, “Bakanlık, neden destek sağlamak için 450 gün şartı getirdi? Bunun mantığını anlamak zor. Normalde bir inek 365 gün arayla doğum yapar.

Sanırım bu yanlıştan dönecekler. 450 gün parametresinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. . Yem, saman arpa, buğday fiyatları arttı. Büyükbaş hayvan üreticileri bu anlamsız şartlar yüzünden destekten yararlanamıyor. Onun için 450 gün şartı bir an önce kaldırılmalıdır” dedi.

Yılmaz; “Gıda ülkemiz için bir güvenlik sorunu haline gelmiştir”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz üreticilerin buzağı desteğinde belirsizlikler olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Kurallar var ama açık ve net değil. Ayrıca bu parametrelere uymak imkânsız. Buzağının küpesi takıldıktan sonra destek verilmeli. Bu işler zor değil. Gıda artık bir güvenlik sorunu haline geldi. Üreticinin sorununu çözmek hepimizin boynunun borcudur. Verilen desteğin gecikmesi, yıllık enflasyonun yüzde 70'lere dayandığı bir ortamda alım gücünü neredeyse sıfırlıyor. Önceliklerin değişmesi gerekiyor. Elde fırsat varken bu sistemin gözden geçmesi lazım. Verilen 3-5 kuruşluk yardımı da enflasyona ezdirmeyin” ifadesini kullandı.

Savaş; “Üreticinin yüzde 80’i destek alamadı”

Yılmaz ile birlikte üreticilerin ayağına giderek sorunlarını dinleyen İY Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş; “İki doğum arasındaki 450 gün şartı mutlaka kaldırılmalıdır. Üreticilerin yüzde 80'i buzağı desteği alamadı. Bu doğru bir uygulama değil. Üreticilerin dinlenmesi gerekir.

Tüm yaşananlara rağmen, hala bu yönetmelikten vazgeçmiyorsanız iyi niyetli değilsiniz. İçinden geldiğiniz geleneğin hak yeme konusunda hiçbir hassasiyeti yok. İşçinin hakkını yediniz, köylünün hakkını yediniz, üreticinin hakkını yediniz, memurun, doktorun, öğrencinin hakkını yediniz. Yerdeki karınca, gökte uçan kuşun hakkını yediniz. Bir hakkını yemediğimiz buzağı kalmıştı. En sonunda damdaki buzağının da hakkını yediniz. Bir an önce 450 gün parametresinden vazgeçin” çağrısında bulundu.

(SALİH KILINÇ / HABER)