Özkan Yalım; "İşsizlik fonu kullanılmalı"

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, yeni tip koronavirüsün ekonomiye etkileri hakkındaki konuşmasında, tedbirler nedeniyle bir süreliğine faaliyetlerine ara verilen iş yerleri hakkında önlem alınmasını istedi. Yalım, işsiz kalanlar ve faaliyette bulunamayan yerler için işsizlik fonunun kullanılabileceğini belirtti.
Özkan Yalım; "İşsizlik fonu kullanılmalı"
TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın corona virüsün ekonomiye etkileri hakkındaki konuşması şu şekilde;

Sayın Başkan, Değerli Divan, çok değerli çalışma arkadaşlarımız ve de bizi izleyen tüm vatandaşlarıma; en içten duygularımla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
İnşallah virüssüz, hastalıksız günler geçirmek dileğiyle başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere verdikleri emeklerden dolayı hepsini tebrik ediyorum.
Değerli arkadaşlar, bu illet hepimizin, hep birlikte mücadele edeceği başta Parlamento olmak üzere tüm Kabine'nin, değerli bakanlarımızın ve de belediye başkanlarımızın, valilerimizin yani tüm vatandaşlarımızla birlikte, hep birlikte aşacak olduğumuz bir sorun olduğunun altını çiziyorum. Onun için burada kesinlikle yapacak olduğum konuşmada da kesinlikle muhalefet değil sadece vatandaşlarımızın lehine bu süreci en iyi şekilde atlatmak adına gerekli olan desteklerimizle alakalı bir konuşma olacaktır.

İlk önce, iki gündür bana ulaşan çok sayıda şoför kardeşimiz -Bulgaristan tarafında yaklaşık 60 kilometre, Türkiye tarafında 10 kilometre kuyruklar oluştu- kumanyaları bittiğinden dolayı bize ulaştı. Ben dün gece Edirne Belediye Başkanımız Recep Gürkan Bey'i aradım; kendisi yaklaşık binin üzerinde kişiye yapmış olduğu kumanya desteğiyle geçici bir süreyle bu sorunu çözdü. Buradan özellikle Edirne Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Değerli vatandaşlarımız, değerli milletvekili arkadaşlarımız; biliyorsunuz geçen hafta, özellikle bizden önce bu illet virüse saran ülkelerin başında olan Fransa'da Cumhurbaşkanının yapmış olduğu bir konuşmayla size bir iki örnek vereceğim. Ben, Sayın Cumhurbaşkanının, İçişleri Bakanının, Maliye Bakanının ve Sağlık Bakanının bu konuyla ilgili gerekli adımları atmasıyla alakalı buradan bu konuşmayı da örnek almalarını özellikle rica ediyorum.
Biliyorsunuz İşsizlik Fonu'nda yaklaşık 131 milyon TL'miz olduğu Sayın Hükûmet tarafından açıklandı. Umarım bu para yerindedir çünkü artık bu paranın bugünlerde kullanılması gerektiğinin altını çiziyorum.

Sayın Emmanuel Macron bu illetle savaşın -bir savaş ilan edildi- kesinlikle başka bir ülkeyle değil sadece bir virüsle olduğunu ve bu savaşla alakalı 300 milyar euroluk bir bütçe ayrıldığını açıkladı. Biliyorsunuz tabii ki ilk önce sağlık ancak sağlık, bu virüsle gelecek gidecek; sağlık çalışanlarımızla birlikte kesinlikle elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ancak akabinde, bu virüs süresince kapatılan iş yerlerimizin ve bu iş yerlerinde çalışan vatandaşlarımızın sorunları var. Bu sebepten dolayı, Sayın Macron şöyle bir açıklama yaptı. Biraz önce dediğimiz gibi 300 milyar euro tutarında bir bütçe ayrılmıştır. Hiçbir şirket bu süreçte iflas vermeyecek, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu süreçte askerler hastaları nakletmekle görevli olacak. Bütün şirketlerin zararı ödenip işten çıkarma olmayacak, çalışanların sigorta ve işsizlik parası ödenecek. Halkın sabun, jel ve deterjan gibi bütün ihtiyaçları bedava karşılanacak. Bu süreçte bütün oteller ve taksiler gerekli destekleri ücretsiz verecekler ve bu, devlet tarafından karşılanacak. Buna benzer daha çok sayıda gidiyor.

Ancak ben bugün Halk Bankasının esnaflarımıza 25 bin artı 25 bin, 50 bin TL'lik kredi verdiğini gözlemledim. Tabii ki bu faydalı, kötü değil ancak vatandaşımızı ve esnafımızı daha fazla batağa borçlandırmayalım, borçlandırmaktan öte, yapılması gerekenleri anlatalım.

Bakın, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle neler açıklandı, hangi sektörler kapatıldı? Kısacası ben, ilk önce bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Bakın, değerli milletvekillerimiz, değerli vatandaşlarımız; oteller, restoranlar, kafeler, tiyatrolar, sinemalar, erkek berberleri, kadın kuaförleri, hamamlar, güzellik salonları, eğlence mekânları, düğün salonları, toplantısalonları, ulaştırma sektörü, hava taşımacılığı, deniz taşımacılığı, kara taşımacılığı, ulaştırmadaki tüm sektörler, seyahat acenteleri hatta çiçek üreten çiçek sektörleri kapatıldı, bugün haberlere de düştü biliyorsunuz. Onun için ben, Sayın Cumhurbaşkanından, nasıl Kanada 83 milyar dolar ayırdıysa, Fransa 300 milyar euro ayırdıysa bir an önce bu 131 milyar TL'lik bütçemizle bu gerekenleri yapmamız gerekiyor.

Bu sektörlerde çalışan işçilerimiz belli, sicilleri belli, esnaf kayıtları belli, tüm o sektörlerde çalışan işçi kardeşlerimizin SGK girişleri belli. Bu sebepten dolayı bu kayıtlar incelenerek bu kişilerin batmaması adına, işçilerin ilk önce sigortalarının karşılanması, işçilerin sigortalarının ya dondurulması ya devlet tarafından karşılanması ve de kesinlikle maaşlarının da karşılanması… Çünkü bu vatandaşlar evlerinde yaşamak zorunda, bu vatandaşlar bir şekilde yaşam faaliyetlerini sürdürmek zorunda.

Bunun yanında, biliyorsunuz birçok sektörde olduğu gibi elektrik, su, doğal gazı da aynı şekilde bu süreç, bu olağanüstü durum atlatılıncaya kadar, bu virüsün etkisi gidinceye kadar kesinlikle 4 kişilik bir ailenin ne kadar su, elektrik ve doğal gaz ihtiyacı varsa bizim devletimiz tarafından karşılanmalıdır.

Peki, diyeceksiniz ki "Bütün bunları nasıl yapacağız?" değerli vatandaşlarımız, değerli milletvekili arkadaşlarımız; tekrar söylüyorum, 131 milyarlık bu İşsizlik Fonu'ndaki bütçe eğer yetmez ise bakın size şunu söylüyorum: Yaklaşık 8,5 milyar bir yıllık bu verilen geçiş garantili otobanlardan, köprülerden, tünellerden ve de hastane ve havaalanlarında ödemeler var. Bu ödemelerin sadece bir yıl, sadece bir yıl… Bir yıl uzattığımızda, bir aylık tüm bu sektörün ihtiyaçlarını, kiralarını, işçilerinin maaşlarını ve de sigortalarını ödemeye yetecektir. Onun için, bunu bu şekilde çözeceğimiz kanaatindeyim; ben bunun da özellikle altını çiziyorum.

Diğer, son bir konu ise -biliyorsunuz- ceza indirimi. Buradan AK PARTİ'li vekil arkadaşlarımıza sesleniyoruz: Bir an önce… Komisyondaki bizim vekil arkadaşlarımız sizlerden bunu da talep ettiler, bekliyorlar. Vatandaşımız için acilen bu öneriyi getirin, bir an önce de doğru bir şekilde sonuçlandırmak adına gereken çalışmayı yapalım diyorum.
Hepinize saygılarımı sunuyorum.