ÖDP Uşak Örgütü Türk Telekom Uşak Binası Önünde Eylem Yaptı

Türk Telekom Uşak binası önünde basın açıklamasını okuyan ÖDP Uşak İl Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Uludağ, özelleştirilen Türk Telekom’un yeniden kamulaştırılması gerektiğini belirtti.
ÖDP Uşak Örgütü Türk Telekom Uşak Binası Önünde Eylem Yaptı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Uşak İl Örgütü,  Uşak Türk Telekom Baş Müdürlüğü binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına katılan bir grup ÖDP’li uzun süre slogan atarak Türk Telekom’da yaşananları protesto etti.

Basın açıklamasını ÖDP Uşak Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Uludağ okudu. Uludağ, ÖDP olarak 2015 yılında Türk Telekom’un yabancılara satışına karşı olduklarını. Bunu başarıymış gibi sunduklarını, Türk Telekom’u alan Hariri ailesi ve şirketinin paralarla birlikte kaçtığını, ÖDP olarak 2005 yılında da 2018 yılında da Telekom’a sahip çıktıklarını belirtti.

Uludağ’n basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

”AKP, ülkenin tüm kamu işletmelerini, yer altı ve yer üstü zenginliklerini uluslararası sermayeye devretti. Özelleştirmeler aynı zamanda kayırmacılığın ve yolsuzluğun da en önemli zeminlerinden birisi oldu. İktidar, doların yükselmesinin ve ekonomideki çöküşün nedeninin ‘dış mihraklar’ olduğunu söyleyerek, yalan rüzgarları eşliğinde halktan kemer sıkma politikalarına razı gelmesini istiyor. Oysa gerçekler başkadır. Ülkemiz ekonomisi, AKP politikaları sonucunda şimdi ‘dış mihraklar’ denilerek karşı çıkılan, ABD başta olmak üzere emperyalist merkezlere ve uluslararası sermayeye devredilmiştir. Türkiye ekonomisi üretimden kopmuş, özelleştirme ile kamunun birikimleri tasfiye edilmiş ve sıcak para girişine bağlı zayıf bir ekonomi haline gelmiştir.“

TEK ÇÖZÜM KAMULAŞTIRMA’

Uludağ,  güncel sorunların sebeplerinin özelleştirmeler olduğu belirtirken ülkenin ekonomik olarak düzelmesinin yolunu kamulaştırma olarak gösterdi.

 Uludağ,, "Kâğıt yok. Yerli ve milli SEKA kapatıldı. Kağıt üretemiyoruz. İşte bütün bunların nedeni özelleştirme politikalarıdır. Şarbon hastalığı ithal ediyoruz biz ithal hayvanlarla. Niye? Çünkü yerli ve milli olduğunu iddia edenler, yerli tarımı bitirdiler. Özelleştirmeler halk sağlığına da müdahaledir. Çözüm kamulaştırmadır. Doların tahakkümünden kurtarılabilmek için kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olabilmek ancak kamusallaşma eksen alınarak oluşturulan bir politikanın sonucu olarak gerçekleşebilir” sözleriyle açıklamasına devam etti.

TELEKOM NASIL ÖZELLEŞTİRİLDİ?

ÖDP, nin Türk Telekom ile ilgili yayınladığı bildiriden söz eden Uludağ,  "Türkiye Tarihinin En Büyük Soygunu, Türk Telekom'da Özelleştirme ve Soygun Süreci" başlıklı raporunda Telekom'un satılma sürecine değindi.

Uludağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fatih Oktay'ın, Yiğit Bulut'un, Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın Türk Telekom yönetiminden birinci dereceden sorumlu olduklarını söyledi. Türk Telekom'un 2018'de 889 milyon lira zarar ettiğine değinen Uludağ, bu zararın yönetim tarafından "kur farkı" olarak açıklandığını belirtti v eTürk Telekom'un özelleşme sürecini anlattı.

Uludağ, “2005 yılında gerçekleşen özelleştirmede Türk Telekom, Lübnanlı Hariri ailesi ve Suudi Telecom Company'nin ortak olduğu Oger Grubu tarafından oluşturulan Ojer Telekominikasyon AŞ'ye satılmıştı.

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin 6 milyar 550 milyon dolara satılmış olduğunun hatırlatıldığı raporda, Telekom'un değerinin oldukça altında satılmıştı. 2005'ten 2016'ya kadar 14 milyar dolar kâr elde eden Türk Telekom'un 2016'dan sonra zarar ettiği belirtildi. Elde edilen kârın 5,7 milyar dolarının Ojer Telekominikasyon tarafından yurtdışına götürüldüğünü de hepimiz biliyoruz.  . Bu durum Hariri ve Suudi grubunun "ülkenin en büyük özelleştirmesini en büyük vurgununa" dönüşmüştür” ifadesini kullandı.