Muhammet Gür’den Uşak ve Uşak köylüsünü kalkındıracak proje

İYİ Parti Uşak Belediye Başkan Adayı Muhammet Gür, Türkiye’de başarılı uygulamaları olan “Ürün alım garantili kooperatifleşme” projesi ile Uşak köylüsünün kalkınacağını ve Uşak’ın parasının Uşak’ta kalacağını söyledi.
Muhammet Gür’den Uşak ve Uşak köylüsünü kalkındıracak proje

Projesi hakkında bilgi veren Gür, “Kooperatifleşme, İzmir, Aydın Eskişehir ve Tunceli Ovacık’ta Türkiye’de daha önce uygulanmaya konmuş başarılı ve doğru bir projedir. Ovacık’ta Komünist Başkan, ulaşımı suyu bedava veriyor. Öncelikle kooperatifleşmenin benim projem olmadığını belirtmek istiyorum

Bugün köylere gidin, tarım arazilerinin yarısı boş. Ürünü eken köylü zararına satıyor. Hayvancılıkla uğraşan köylüm sütü bugün zararına veriyor. Et Balık Kurumu (EBK) yurt dışından 31 TL’den ithal ediyor. Aynı EBK Türk üreticisinin etine kiloda 25 TL veriyor. Yani biz hükümet eli ile tarım ve hayvancılığı bitiriyoruz. Bu hatalı politikadır. Şu an da en mağdur kitle köylülerimizdir. Traktörlerinde bile ipotek var” dedi.

ARACI ORTADAN KALDIRACAK ÜRETİCİNİN ALTERNATİFİ OLACAK

Gür, kooperatifleşme ve tarım OSB projeleri hakkında şöyle devam etti: “Köylümüz bugün 10 TL’ye mal ettiği ürünü 11 TL’ye satsa ondan mutlusu yoktur.  Hâlbuki onun 10 TL’ye ürettiğini biz 15-20 TL’ye tüketiyoruz. Bu aracı kurum 1 TL eklese biz 12 TL’ye ulaşacağız.

Biz bu zincirin bir parçası olup aradan çıkacağız. Örneğin, hayvancılık konusunda soğuk zincir kuracağım. Uşak’ta süt toplayan 8-10 firma var. Bunların belirlediği fiyat dışında sütünü verecek alternatifi yok. O insanların hakkını korumak için o sütü alıp okullara dağıtacağım. Onların fiyat tekelini kırıp üreticinin mağdur olmasını önleyeceğim.

Belediye olarak park bahçelere dikilecek çiçek ve ağaç fidanlarını köylülerimizin kurduğu kooperatifler vasıtası ile satın alıp onlara kazandıracağım. Üreticimiz ve köylümüz tek tek güçsüz, birlik olunca güçlü olacaktır. Üretici de tüketici de kazanacaktır.

Böylece Uşak Belediyesi’nin parası Uşak’ta kalacak, Uşak ve Uşaklı da kazanacaktır. Uşak’tan üretimin ışığını yakarak, üreten ve kalkınan bir toplum olacaktır.

Uşak’ta üretilen ürünlerde Uşak’ta üretilen küçük büyük el emeği ürünleri Ankara-İzmir Karayolu üzerinde kurulacak ticaret merkezinde satılacak halkımıza gelir kaynağı olacaktır. Uşak’ın tüm ürünleri de meşhur olacaktır. Ev hanımlarının da evlerinde atölyelerde Eşme kilimi, Uşak halısı, tarhanası sergilenecek, Uşak ekonomisine yüzde 2-3 katkı sağlayacaktır.”