Milli Eğitim Bakanı Özer Uşak’tan çok önemli açıklamalar yaptı

Merkeze bağlı Ortaköy’de kurulan Yaşam Merkezi’nin açılışı ve Uşak’ta eğitim sorunlarını gidermek için ilimize geldiğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye’yi ve Uşak’ı ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Özer Uşak’tan çok önemli açıklamalar yaptı
  • Okullarda bağış olayını tamamen kaldırdık.
  • 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı ders ve kaynak kitapları ücretsiz dağıtılmak üzere tüm illere gönderildi.
  • Uşak’ta 20, Türkiye genelinde bini aşkın yaşam merkezi hizmete giriyor.
  • İllerin eğitimde her türlü sorununu çözmek için ekibimle tatil yapmadan Türkiye’yi dolaşıyoruz.

“Son 20 yılda eğitime devasa yatırımlar yaptık”

Merkeze bağlı Ortaköy’de kurulan Ortaköy Yaşam Merkezi’nin açılış için yardımcı, danışman ve müsteşar4larıyla Uşak’a gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, açılış öncesi yaptığı konuşmada çok önemli mesajlar verdi. İşte Özer’in açıklamaları:

“Uşak ilimizde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ortaköy Yaşam Merkezi açılışı sonrası, Uşak’ta Sayın Valimiz, Sayın Millî Eğitim Müdürümüz ev Sayın milletvekilleri ile Uşak’ta eğitim hizmetlerinin değerlendirilmesi toplantısı yapacağız ve Uşak’ta neler yapılması gerektiğini masaya yatıracağız. İnşallah Uşak ilimize çok önemli yatırmaları yaparak eğitimli ilgili tüm eksiklikleri giderdikten sonra ayrılacağız.

Hükümetimiz son 20 yılda devasa yatırımlar yaparak bu memleketin evlatlarının eğitime erişimini kolaylaştırdık. Son 20 yılda 300 bin olan derslik sayısı 857 bine ulaştı. Okul öncesinden orta öğretime kadar tüm eğitim kademlerinde okullaşma oranı yüzde 50in altındayken şimdi yüzde 90’ın üzerindedir.

Beş yaşlardaki okullaşma oranı 2000’li yıllarda yüzde 11 idi. Bugün bu oran yüzde 93’e çıktı. Aynı oran ilk, orta ve lise kademelerinde de yükseldi. Bu ülkenin en değerli sermayesi beşeri sermayedir. Beşeri sermayenin değerini artırmanın en önemli enstrümanı da eğitimdir.

Son 20 yılda sadece derslik, öğretmen sayısı artırılmadı. Aynı zamanda eğitimin önündeki anti demokratik engellerde kaldırıldı. Başörtüsü yasakları, katsayı uygulaması, din eğitiminin önündeki engeller ve mesleki eğitimin yükseköğrenime erişim engelleri tümü kaldırıldı.

Tüm bu yatırımlar birlerinin iddia ettiği gibi kaliteye rağmen değil, kalitede artırıldı. Derslik ve öğrenci başına düşen öğrenci sayısını azaltabilmek kolay değil. Son 20 yılda en büyük bütçeyi eğitime ayıran ve bu memleketin evlatlarını hiçbir ayırım yapmaksızın eğitime eriştirilmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Uşak Ortaköy’den en içten şükranlarımı sunuyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu imkânları daha güzel hale getireceğiz. Eğitimde fırsat eşitliği getireceğiz. Her çocuğumuza fırsat vereceğiz. Tüm ekibimizle sahadayız.

Bu yaz çocukalrımızın covid salgında yaşadığı kayıpları telefi etmek için yaz okulu açtık. Bilim sanat merkezleri eğitime devam ediyor. Büütn Türkiye’de matematik yaz okulalrı var. Aynı zamanda İngilizce yaz okulları var. Şu anda tüm Türkiye’de yaz okullarında 1 milyonu aşkın çocuğumuz yaz okullarında ücretsiz bir şekild hem keyifli vakit geçiriyor, hem de kendilerini geliştiriyorlar. Tüm illerde Uşak’ta olduğu gibi okul yöneticileriyle bir araya gelerek; okulların kırtasiyesinden, temizlik malzemelerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oluyoruz. Bu sene dedik ki; Türkiye’nin eğitim gündeminden şu bağış olayını düşürelim dedik. Eğitim camiasında görev yapan arkadaşlarımızı yaralayan, aslında çok az örneği olan, okullarda sanki yaygınmış gibi ve en önemlisi Milli Eğitim bakanlığı okulların ihtiyacını karşılayamıyormuş gibi bir algı oluşturan bağış olayını ortadan kaldırmak için 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı hazırlıklarını çok erken başlattık. Tüm illerimizdeki okulların tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Son 19 yılda Milli Eğitime bu kadar yatırım yapan bakanlığın okulların ihtiyacını karşılayamıyor gibi bir durum olabilir mi? Siz Değerli velilerden ricamız; bağış isteyen olursa bu konuda Milli Eğitim Müdürlükleri, valilikleri ve bakanlığımızı uyarmanızdır.

Bugün, ilk kez Uşak’tan açıklıyorum. 2022-20223 Eğitim ve Öğretim yılında çocuklarımıza ulaştıracağımız ders kitapları tüm okullara gönderildi. Öğrencilerimizin gelmesini bekliyor.

Bu yıl Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan bir yenilik daha yaptık. Sadece ders kitapları değil, tüm yardımcı kaynakları da ücretsiz dağıtıyoruz. Bugün itibarıyla tüm yardımcı kaynakların basımı tamamlandı ve illere doğru yola çıktı. 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılının tüm öğrenci ve velilerimiz için daha rahat geçeceğine inanıyorum.

Tüm dünyada köylerden ilçelere, illere ve şehirlere göçler devam etti. Hükümetimiz, çocuklarımız mağdur olmasın diye taşımalı eğitim diye bir sistem üretti. Çocukalrımızı ücretsiz bir şekilde köylerden en yakın eğitim kurumlarına taşıdı ve her gün ücretsiz yemek yemelerini sağladı. Salgından sonra insanlar köylerine dönmeye başladı. Son zamanlarda gıda tedarikinde yaşanan sıkıntılar tarım ve hayvancılığı enerji kadar stratejik bir öneme kavuşturdu. Tüm ülkeler tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmeye başladı. Bizde bakanlık olarak bu durumu göz önüne alarak kullanılmayan köy okullarının aktif hale gelmesi için bir kampanaya başlattık.

Birinci olarak, köy ilkokullarının açılabilmesi için öğrenci sayısı engelini kaldırdık. Artık istenen köyde ilkokullarını açabileceğiz.

İkinci adım olarak, köylerde anaokulu açılabilmesi için 10 olan öğrenci sayısını 5’e düşürdük. 20 bine yakın köyümüzde ana okul açtık. İlkokul ve ana okul olamayan köylerde de de köy yaşam merkezleri açmaya karar verdik. Vatandaşlarımızın halk eğitim merkezleri vasıtası ile hayvancılık, tarım başat olmak üzere her türlü kurs ve eğitim vereceğiz. Yaşlılarla gençleri bir araya getirerek yaşam boyu eğiitm merkezleri açmış olduk.

Uşak’ta 20 adet köy yaşam merkezi yakında hizmet vereceğiz. Bu yıl eğitim ve öğretim yılının başlayacağı 12 Eylül tarihinde tüm Türkiye’de bin adet yaşam merkezini hayata geçireceğiz”

(SALİH KILINÇ / HABER)