MİLLETVEKİLİ YALIM: “VAY BENİM ÇİFTÇİMİN HALİNE”

MİLLETVEKİLİ YALIM: “VAY BENİM ÇİFTÇİMİN HALİNE”

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, banka kredi borçları altında ezilen çiftçin üretim araçlarının haczedilmesine isyan etti.

 Gübre fiyatlarındaki artışla ilgili açıklama yapan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “maliyetlerin altında ezilen çiftçi geçinmek için krediye başvuruyor. Sonucunda da traktörü, araç  gereci, toprağı, Ziraat Bankası tarafından haciz ediliyor. Vay benim çiftçimin haline” dedi.

Türkiye’inin  üre gübresini yurt dışından ithal ettiğini belirten Yalım, “Türkiye’de tek üreticisi bulunan, İstanbul’daki Gübre Sanayi A.Ş. (İGSAŞ), tarımın ihtiyaç duyduğu gübrenin sadece yüzde 15’ini karşılıyor. 300 bin ton üre gübresi açığı bulunan Türkiye, ihtiyacını yurt dışından ithal ettiği gübre ile karşılamaya çalışırken, üre ithal eden ülkeler, Kasım’dan bu yana her hafta fiyat arttırıyor” şeklinde konuştu.

YÜZDE 84’E VARAN FİYAT ARTIŞI YAŞANDI

 Yalım yazılı olarak yaptğı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Gübre satış fiyatlarında ise yüzde 84’e varan fiyat artışı yaşandı. Ocak 2020’de tonu bin 650 TL’den satılan üre gübresi, yüzde 82 artışla aynı ayın 2021 senesinde 3 bin TL’den satışa sunuldu. Yine 1 sene içerisinde yaşanan zamlarda; Sülfat 950 TL’den yüzde 74 artış ile bin 650 TL, DAP gübresi bin 850 TL’den yüzde 84 artış ile 3 bin 450, 15-15-15 Taban gübresi bin 700 TL’den yüzde 53 artış ile 2 bin 600 TL, 20-20 Taban gübresi ise bin 580 TL’den yüzde 55 artış ile 2 bin 450 TL oldu.”

“VAY BENİM ÇİFTÇİMİN HALİNE”

. Tarımda maliyetlerin sürekli yükselmesinden dolayı çiftçinin malına el konulduğuna dikkat çeken Milletvekili Yalım, “Kendi kendine yetebilen Türkiye, son 18 yıl içerisinde yurt dışında ithal ettiğiyle bile yetinemeyen ülke durumuna getirildi. Üretim ekonomisinin terk edilerek, ithalat ve ucuz iş gücü politikaları ile boğulan Türk tarımının bugün üretimini arttıracak, çiftçisini rahatlatacak hiçbir desteği yok. Bu da yetmez gibi yürütülen politikalar yüzünden daha da zarar ediyor. Son olarak gübre fiyatları incelendiğinde yüzde 84’e varan fiyat artışlarının olduğu görüldü. Bu maliyetlerin altında ezilen çiftçi geçinmek için krediye başvuruyor. Sonucunda da traktörü, araç gereci, toprağı, Ziraat Bankası tarafından haciz ediliyor. 1, 6 milyar Dolar krediyi yurt dışında, kim olduğu bilinmeyen kimselere gönderen Ziraat Bankası. Vay benim çiftçimin haline, vay benim yurttaşımın haline” dedi.

İlgili Haberler