Köy arazilerinin kurtulmasına Uşak önder oldu

Köy arsalarına Torba Yasa ile yapılan düzenleme ile 10 yıl içerisinde ev yapmayan vatandaşların arsasının Belediyeye devretmesini hükmünün yasal süresi 4 yıl daha uzatılıyor.
Köy arazilerinin kurtulmasına Uşak önder oldu

Uşak’ta belediyeye devredilen 9 köy ve 1 beldede yaşanan bu sıkıntı, AK Parti grubunun torba yasada yer alması için sunduğu önerge TBMM’de kabul edilirse ev yapma süresini 4 yıl daha uzatıyor.

AK Parti Uşak İl Başkanı Av. Fahrettin Tuğrul, bu sorunun çözülmesinde katkılarından dolayı, AK Parti Uşak milletvekillerine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş’ta daha önce AK Parti grubu tarafından kabul edilmeyen uzatma süresinin, kendi partisinin 6 aylık uğraşıları ile AK Parti’nin önerge vermek zorunda kaldığını ve bu önerinin yasallaştığı takdirde Uşak’tan tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılmış olacağını söyledi.

7061 sayılı kanun 4. Maddesinde yer alan 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununa eklenen geçici 5. maddede, satışı yapılan taşınmazlara ilişkin olarak anılan maddede belirlenen süre içerisinde binalarını yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31/12/2020 tarihinden önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31/12/2020 tarihine kadar ek süre verilmişti. Ancak bu süre içerisinde de hak sahiplerince bina yapılmaması halinde arsaların belediyelere devredilmesini hükmeden yasal zorunluluğun 4 yıl daha uzatılması için önerge verildi.

SIKINTI UŞAK İLE GÜNDEME GELDİ

Bu konuda Uşak’a bağlanan 10 köyde yaşanan büyük sıkıntılar, Türkiye’de dalga dalga yayılarak, başka illerdeki vatandaşların arsasına ev yapma şartını 4 yıl daha uzatmak üzere.

Önceki gün AK Parti Grubu tarafından torba yasaya konmak üzere; ev yapma süresinin 31 Aralık 2024 yılına kadar uzatılması önerildi. Önergenin torba yasa içinde kabul edilmesi ve ev yapamayan vatandaşların arsalarının belediyeler tarafından el konmasına 4 yıl daha engel olunması bekleniyor.

Köylerde yasal süresinde ev yapılamayan arsaların bağlandığı belediyelere devrini sağlayan yasal sürenin dolmasına 7 gün kala yapılan sürenin 4 yıl daha uzatılması teklifinin kaynağı Uşak oldu.

Süreç; 2015 yılında Uşak Belediye Meclisi tarafından, Hacıkadem, Çevre, İkisaray, Kalfa, Muharremşah, Ovademirler, Kuyucak ve Karaağaç köyleri ve Bölme Beldesi belediye sınırları içinde yerini alması önergesinin kabulü ile başladı.

UŞAKLI SİYASETÇİLER ÖNERGEYİ DEĞERLENDİRDİ

Ak PARTİ Uşak İl Başkanı Avukat Fahrettin Tuğrul sosyal medya sayfasından yaptığı paylaşımda; ““Köyde ikamet eden vatandaşlarımıza satılan taşınmazlar üzerine ev yapmak üzere 31.12.2020 tarihine kadar tanınan süre 31.12.2024 tarihine uzatılmıştır. Uşak'ta vatandaşlarımız için sıkıntı oluşturulan sürenin uzatılması konusundaki taleplerimizi uygun gören başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan' a ve parti yöneticilerimize milletvekillerimiz  İsmail Güneş ve Mehmet Altay’a teşekkürü bir borç biliriz” şeklinde duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakkan Savaş, “Köy Parselleri İle İlgili vermiş Olduğumuz Mücadele, Köylümüzün Lehine Sonuçlanmıştır. Yasa önergesi kabul edildiği takdirde ki eminim kabul edilecektir. Önergeyi veren AK Parti grubu, İYİ parti olarak bizim verdiğimiz teklifi reddetmişti. 

Biz de parti olarak vatandaşın mağdur olmasını istemiyoruz ve önergeyi destekliyoruz. Süre 2024 e kadar Uzatılmıştır. İYİ Parti Olarak 6 aydır verdiğimiz mücadele sonuç vermiştir. Uşak’tan başlayarak, Türkiye çapında bir vatandaşlarımızın büyük bir sorunun çözdüğümüz için mutluyuz”  ifadesini kullandı.