İYİ Partili Necmi Dursun; Satarak borç ödenmez

Uşak Belediye Meclisi 2021 yılı denetim raporunun okunmasının ardından eleştirilerde bulunan Uşak Belediye Meclisi İYİ Partili Meclis Üyesi Necmi Dursun, belediyenin varlıklarını satarak borçlarını azalttığını öne sürdü.
İYİ Partili Necmi Dursun; Satarak borç ödenmez

Doğrudan temin yöntemi ile belediyenin istediği kişi ve firmalardan alım yaptığını kaydeden Dursun, belediyenin basına destek olurken adaletli davranmasını istediklerini de dile getirdi.

50 MİLYON TL BORÇ 87 MİLYON TL OLDU

İYİ Partili Meclis Üyesi Necmi Dursun’un 2021 yılı faaliyetlerine eleştirisi:

“Daha önceden yapılan yapılandırma sonucu, ödemlere 2021 yılında da ödemeye devam edilmiş, 62 milyon TL kredi ödemesi yapılmış, bundan sonra yeniden bir yapılanma yapılmazsa 2026 yılında kredi ödemesi bitecektir.

Bu yönetimin işbaşına geliş tarihinden itibaren faaliyet göstermeyen UTAŞ adlı şirketin ticari faaliyetlerinden dolayı 2 şahsa 2021 yılında yaklaşık 30 milyon TL ödeme yapılmıştır. Bu ödemelerin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. 2016, 2017, 2018 yıllarına ait SGK ve vergi borçları 10 yıllığına yapılandırılmış. Sizde göreve geldiğiniz günden itibaren 2019-2021 yılları arasındaki SGK ve vergi borçlarınızı yapılandırdınız.

Örnek verecek olursak; anapara 50 milyon 407 bin TL, yapılandırma faizi 37 milyon 47 bin TL. Bu da şunu gösteriyor. Sizden sonra gelecek 2 belediye başkanı bu parayı ödeyecek.

YENİ 100 KİŞİ ALINDI

Belediye personel sayısı ve şirket çalışanı sayısının 76 kişi arttığı görülmektedir. Emekli olan ve iş akdi sonlandırılanları da göz önüne alırsak yaklaşık 100 kişilik bir alım gerçekleştirilmiştir.

Personel alımını belediyenin sosyal medya sayfasından duyurdunuz mu? Hangi kriterlere göre alım yaptınız? Alim yaparken liyakati göz önünde bulundurdunuz mu? Biz yaptığımız incelmelerde bazı kişilerin AKP teşkilatlarında görev yapmış olan kişiler olduğunu gördük.

DOĞRUDAN TEMİN KAFANIZA GÖRE MAL ALINACAK BİR SİSTEM DEĞİLDİR

2019 -202 yıllarına ait denetlemelerde doğrudan teminlerle ilgili tespitlerimizi dile getirdiğimizde sizler de destek hizmet birimi kurulacağını ve bu sorunun giderileceğini söylediniz. Bu yıl ki denetlemelerde gördük ki değişen bir şey yok. Örneğin; Belediyemize temizlik malzemesi satan kadrolu firması her yıl isim değiştirerek iz

kaybettirmeye çalışıyor. Bu firmadan yaptığınız alımlarda yan firmalardan hiç değişmeden 2 yıldır aynı teklifler alınmış. Tekliflerde tarih yok.

Hızını alamayan belediye bu temizlik firmasından bir de yastık yorgan almış. Bir elektrik firmasından sadece 2021 yılında doğrudan temin yöntemi ile 1 milyon 236 bin TL’lik elektrik malzemesi alınmış.

Yine bir tek firma belediyenin reklam baskı işlerini yapmış. Gres yağı vs. gibi bir çok malzeme tek firmadan alınmış. Bu alımlar ihale yolu ile alınsaydı Uşak Belediyesi ve Uşak halkının binlerce lira kârı olacaktı.

Doğrudan teminlerin bir çok alımı 4734 Sayılı kanunun 22/d maddesi açıkça ihlal edilmiştir. Doğrudan teminle alım herkesin kafasına gör alım yapacağı bir sistem olmadığı konusunda yetkilileri buradan uyarmayı da bir görev biliyorum.

BU yıl icralar belediyenin üzerine kabus gibi çökmüştür. Mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri, işçilik ücretleri ve bu davalardan kaynaklanan alacak ücretleri 12 milyon 433 bin TL bu vahim bir rakam.

BASINA HAYSİYET CELLÂTLIĞI YAPTIRIYORSUNUZ

Son olarak basına ödenen paralara gelince; Biz şunu söylüyoruz. Belediyeler yerel basını desteklemeli. Basına ayrılan paraların adaletli, bir şekilde dağılımını istiyoruz.

2021 yılında 400 bin TL gibi bir rakam basına verilmiş. Bu da 3-4 kişiye dağılmış. Bu dağıtım da kategorilere ayrılmış. Birisine belediye başkan yardımcılarına her ay verilen maaşlar, diğer daire müdürü, diğeri de memur maaşlarına endekslenmiştir.

Bu arkadaşlardan bir ikisine de İYİ Parti meclis üyelerine karşı haysiyet cellatlığı görevi verilmiştir. Sözüm bu arkadaşlara, aldığınız o paralarda İYİ Partili Meclis üyeleri olarak bizim ödediğimiz vergiler de var. Sizlere hakkımızı helal etmiyoruz.

Bayramdan bayrama 3-5 kuruş verilen basın mensuplarının unutulmamasını istiyoruz.

Amacımız; Halkımız tarafından Uşak Belediyesine ödenen vergilerin eşe dosta değil, beytülmalin, Uşak halkının hizmetinde kullanılmasını arzu ediyoruz.”

(SALİH KILINÇ / HABER)