İYİ Parti’de işler Arap saçına döndü

İYİ Parti Uşak İl Teşkilatı’nda işler iyice karıştı. İddialara göre Genel Merkezin hatası yüzünden yeni başkan ve yönetim atanamıyor. Mevcut İl Başkanı ve yönetim kurulunun bazı üyeleri istifa ederken, kalan yönetim kurulu üyeleri tüzük gereği kendi seçtikleri başkanın görevinde kalması gerektiğini savunuyor.
İYİ Parti’de işler Arap saçına döndü

Kulislerde konuşulanlara göre, Genel Merkezin mevcut yönetimi, 1 Eylül tarihine kadar istifa etmezlerse görevden alıyor ve atadığı Ayşegül Obalı ve yeni yönetimi göreve başlıyor.

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesinin edindiği bilgilere göre; İYİ Parti Uşak Teşkilatını karıştıran olaylar yaklaşık 2 ay önce başladı. İYİ Parti Uşak İl Başkanı Şener Toköz’ü pasif bulan genel merkez istifasını istedi. Yine iddialara göre; Toköz, genel merkezi bugün yarın diyerek oyaladı.

Genel Merkez, Toköz’ün istifa etmediğini görünce, İYİ Parti Uşak İl Genel Meclisi Üyesi ve eski Merkez İlçe Başkanı Ayşegül Obalı’yı İl başkanı olarak atadı. Bu arada mevcut Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş’ı Ankara’ya çağırarak görevine devam etmesini istedi.

Bu gelişmeler üzerine mevcut İl Başkanı Şener Toköz, 25 Ağustos tarihinde istifa ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Ancak, birlikte çalıştığı yönetim kurulu üyelerine genel merkezin istifasını istediğini ve Ayşegül Obalı’nin İl Başkanı olarak atandığını söylemedi.

Bu arada, İYİ Parti Genel Merkezi tarafından büyük bir hata yapıldığı iddia edildi. Genel Merkezin tüzük gereği, Ayşegül Obalı’yı başkan atamadan önce, il başkanı ve il yönetim kurulunun istifalarını istemesi ya da görevlerinden azletmesi gerekiyordu. Bunu yapmadan Toköz’ün istifası üzerine sadece Ayşegül Obalı’yı İl Başkanı atadı. Mevcut yönetim görevinde kaldı.

Mevcut yönetimde tüzükteki ilgili maddeler gereği toplanarak İl başkanı yerine kendi içerisinden Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kudret Sarı’yı atayarak genel merkeze bu kararı bildirdi.

Bu kez ortaya garip bir durum çıktı. Tüzük gereği görevine devam eden bir yönetim ve onun seçtiği İl Başkanı Kudret Sarı, diğer tarafta genel merkez taraftan atanan İl Başkanı Ayşegül Obalı.

Bilgi aldığımız İYİ Partili kaynaklar; “Tüzüğümüzün 26. Maddesi gereği mevcut yönetim görevinin başındadır ve aralarında başkan seçmek zorundadır. Genel merkez, istifamızı istiyor. Biz partimiz için çalışmaktan başka ne yaptık ki? Şimdi bizi niçin azledecekler? Bizim için çok ayıp bir durum. Biz, MHP’de demokrasi ve söz hakkı olmadığı için ayrıldık. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener seçilmesin diye kongreyi bile iptal etmişlerdi.

Şimdi, il teşkilatımıza kayıtlı yaklaşık 3 bin üye ve 600 delegenin iradesi yok mu sayılıyor?

Partimizde demokratik bir ortam olmasını istiyoruz. Bizim, işimiz şahıslarla değildir. İnandığımız ilkelerin hayata geçmesi için çalışıyoruz” şeklinde yakındılar.

Gür, Obalı ve Toköz İttifakı

İYİ Partili kaynakların verdiği bilgilere göre; genel merkezin baskısı üzerine istifa kararı alan Şener Toköz, 2019 yerel seçimlerinde partisinin Uşak Belediye Başkan Adayı olan İnşaat Mühendisi Muhammet Gür ile ittifak yaparak Ayşegül Obalı’nın il başkanı atanması konusunda anlaştı.

Gür, Ankara’ya giderek genel merkezde Danışman Ömer Karakaş ile görüşerek Ayşegül Obalı’nın adını verdi ve il başkanı olarak atanmasını sağladı.

En son yaşanan gelişmede istifa eden İl Başkanı Şener Toköz, genel merkez talimatıyla mevcut yönetimden istifa dilekçesi toplamaya başladı. İstifa dilekçesi almayı başardığı 26 il yönetim kurulu üyesinin adını açıklayarak onların adını açıkladı.

Kaynağımız, bu 26 kişinin istifasının il yönetiminin düşmesi için yeterli olmayacağını, yönetim kurulunun yarıdan fazlasının görevine devam ettiğini ve tüzük gereği yetkinin mevcut yönetimde olduğunu belirtti.

Ne olacak şimdi?

İl başkanı atanan Ayşegül Obalı bir türlü görevine başlayamadı. Genel merkezin istifasını istediği il yönetim kurulu üyeleri; “Tüzük gereği yetki bizdedir. Biz Sayın Kudret Sarı’yı başkan seçtik” diyor.

Edinilen bilgilere göre; İYİ Parti Genel Merkezi, mevcut yönetime 1 Eylül tarihine kadar süre verdi. Bu tarihte istifa etmedikleri takdirde azledilecekleri ve yerlerine Ayşegül Obalı’nın ekibinin atanacağı kulislerde sıkça dillendirilen konular arasında yer alıyor.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Genel merkez tarafından İYİ parti Uşak İl Başkanlığına atanan Ayşegül Obalı

İYİ Parti Uşak İl Yönetim Kurulu tarafından seçilen İl Başkanı Kudret Sarı

İstifa eden İYİ Parti Uşak İl Başkanı Şener Toköz

Koltuğunu koruyan İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş

Ayşegül Obalı'nın il başkanı olarak atanmasında aktif rol oynadığı iddia edilen İnşaat Mühendisi Muhammet Gür