İsmail Güneş, Uşak'ın tarihi ve doğal güzellikleri anlattı

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TBMM Genel Kurulunda Uşak'ın tarihi ve turistik değerlerine ilişkin gündem dışı konuşma yaptı.
İsmail Güneş, Uşak'ın tarihi ve doğal güzellikleri anlattı
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş TBMM Genel Kurulu'nda kentimizin tarihî ve turistik değerleri hakkında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti;

Bugün 27 Mayıs, ülkemizin demokrasi tarihi açısından kara bir gün. Bundan tam elli dokuz yıl önce antidemokratik olarak yapılmış 1960 darbesini nefretle kınıyorum. Bu yolda şehit edilen dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes'i, Bakanlarımız Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu rahmetle ve minnetle anıyorum.

Değerli milletvekilleri, Ege Bölgesi'nde bulunan Uşak ilimiz 1953 yılında Kütahya'dan ayrılarak il olmuştur. Uşak şehri, aşıklar şehri olarak anıldığı gibi aynı zamanda ilk paranın kullanıldığı, ilk voleybolun oynandığı, ilk elektriğin kullanıldığı, Türkiye Cumhuriyeti devletinde ilk şeker fabrikasının yapıldığı ve ilk kadın atlı cirit kulübünün kurulduğu ilkler şehri olarak da anılmaktadır.

Uşak ilimiz geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır, tarihi milattan önce 200 bin yılına dayanmaktadır. Uşak ilimizde milattan önce 2000 ile 1200 yılları arasında Hititler, yine milattan önce 700 yıllarında Frigyalılar, yine milattan önce 700-400 yılları arasında Lidyalılar, daha sonra Persler, Makedonlar yani İskender İmparatorluğu, daha sonra Roma İmparatorluğu ve 1071 yılında Malazgirt Savaşı'yla beraber Türklerin Anadolu'ya girmesiyle birlikte Selçuklu İmparatorluğu, Germiyan Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır.

Milattan önce 560'lı yıllarda tahta geçen Lidya Kralı Kroisos zenginliği ve hazineleriyle ünlüdür. Uşak ili Güre köyü civarında o döneme ait pek çok tümülüs bulunmaktadır. Bu tümülüslerdeki hazineler ilk defa 1965 yılında köylüler tarafından çıkarılır ve Hazine kaçakçılarına satılır. Amerika'ya kaçırılan tarihî eserler 1985 ve 1993 yılları arasında New York Metropolitan Müzesinde sergilenmiştir, Türkiye'nin girişimleriyle 1993 yılında Ankara'ya getirilmiş, 1996 yılında Ankara'da sergilenmiş, daha sonra Uşak Arkeoloji Müzesine teslim edilmiştir. Bu tarihî eserlerden Karun hazinelerinden en önemlisi Kanatlı Denizatı Broşu 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesinde yine sahtesiyle değiştirilmiş, 2013 yılında Almanya'da olduğu tespit edilmiş ve Türkiye'ye teslim edilmiştir. Hükûmetlerimiz döneminde başlatılan ve 2018 yılında bitirilmiş olan yeni Uşak Arkeoloji Müzesinde Karun hazinelerine ait 363 parça eser sergilenmektedir. Bunun yanında müzemizde Paleolitik, Tunç, Frig, Lidya, Helenistik ve Roma dönemine ait pek çok eser sergilenmektedir.

Yine, milattan önce 3'üncü yüzyılda Makedonlar tarafından Uşak ilimiz Ulubey ilçemiz Sülümenli köyü civarında kurulan, üç tarafı derin vadilerle çevrili, sadece kuzeyden girişi bulunan Blaundos Antik Kenti açık hava müzesi olup mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Blaundos Antik Kenti'nde 2018 yılında kazı çalışmaları başlamıştır. Burada stadyum, tiyatro, su kemerleri, İyon düzeninde tapınaklar bulunmaktadır. Ayrıca Roma dönemine ait pek çok eser bulunmaktadır.

Uşak ilimizde görülmesi gereken tarihî ve doğal güzelliklerden bir tanesi de Ulubey Kanyonlarıdır. Ulubey Kanyonları ABD'deki Arizona Kanyonlarından sonra 72 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın 2'nci en büyük kanyonudur. Ulubey Kanyonlarının derinliği 50 ile 170 metre arasında değişmektedir. Ayrıca Kanyon içinde Montanizm tarikatının merkezi olarak bilinen Pepuza Antik Kenti de yer almaktadır. Ulubey Kanyonlarıyla bağlantısı olan Clandras Su Kemeri Helenistik mimari özellikleri göstermekte olup 24 metre yükseklikte bulunan su kemeri ve buradan akan su gerçekten görülmeye değer bir tarihî eserdir.

Yine, Romalılar döneminden kalma ve piskoposluk merkezi olan Sebaste Antik Kenti, yine ilk voleybolun oynandığı Akmonia Antik Kenti Uşak ilimizde yer almaktadır.

Uşak'ta görülmesi gereken eserlerden bir tanesi de dünyaca ünlü ve 16'ncı yüzyılda Avrupa saraylarını süsleyen Uşak halılarıdır. Uşak halıları, günümüzde yine Uşak Belediyemiz ve il özel idaremizin katkılarıyla hâlâ dokunmaya devam edilmektedir. Uşak halıları has yünden olup madalyon ve yıldız motifleri oldukça meşhurdur.
Yine, Eşme ilçemizde kök boyasıyla boyanan, saf yünden üretilen, Eşmeli kadınlarımızın ruhunun güzelliklerini ilmek ilmek dokuduğu Eşme kilimleri oldukça meşhurdur ve Eşme ilçemizde kilim ve turizm festivali düzenlenmektedir.

Yine, yakın tarihimiz açısından çok önemli olan Yunan Kuvvetleri Başkomutanı General Trikopis'in esir edildiği ve Atatürk'ün huzuruna çıkarıldığı Osmanlı yapısı bina 1 Eylül 1978 tarihinde Atatürk ve Etnografya Müzesi ilan edilmiştir. Atatürk'ün karargâh olarak kullandığı bu binada o gün kullanılan eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca Uşak ilimizde Kent Müzesi mevcuttur.

Uşak'ta görülmesi gereken tarihî ve turistik yerler arasında Burma Cami, Ulu Cami, Bedesten, Paşa Hanı, Taşyaran Vadisi ve Hamamboğazı gibi pek çok güzellikler bulunmaktadır.

Tarhanasıyla, keşkeğiyle, katmeriyle, alacatenesiyle, döndürme böreğiyle, demir tatlısıyla, topalağıyla, cendere tatlısı ile Uşak'ımızın yöresel yemeklerini yemek için tüm vatandaşlarımızı Uşak'ımıza beklerim.