CHP’li Yalımdan AK Partili Güneş’e itiraz

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş’in Uşak dericiliği konusundaki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
CHP’li Yalımdan AK Partili Güneş’e itiraz

Yalım, Uşak dericiliğine yardım etmek bir yana, deri sektörüne yüzde 21 fon getirildiğine dikkat çeken Yalım, dericilik sektörüne Güneş’in söylediği gibi destek değil, köstek olunduğunu ileri sürdü.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Öğretmenler Günü’nü kutladı. Öğretmenlerin, polislerin ve devlet memurlarının bu hak ettikleri 3600 ek göstergesini komisyon üyelerine hatırlatan Yalım,  “Uşak Milletvekili Sayın İsmail Güneş'in Sayın Genel Başkanımızın geçen hafta salı günkü yaptığı konuşmayla alakalı birkaç açıklaması olmuş. Şimdi, Uşak'ta yaklaşık 135 ile 160 arasında deri sektöründe deri işleyen esnafımız var... Bu konuyu bir iki dakika değerlendireceğim” dedi.

Yalım, “Şimdi, Sayın İsmail Güneş, açıklamasında aynen şu şekilde söylüyor: "Gerekli destek veriliyor, özellikle deri sektörüne, esnafa vesaire..." Ancak 160 tane deri sektöründe deri işleyen... Özelikle Türkiye'deki toplam küçükbaş hayvan derisi işleme oranı yüzde 65'le Uşak'ta işleniyor. Yani ciddi oranda Uşak küçükbaş hayvan derisini işliyor. Bunu işleyip daha sonra da ihraç ediyor. Ancak, hangi esnafa, hangi sektöre, hangi sanayiciye ihracat yaptı diye köstek olunur? Maalesef deri sektöründe bu var. Bakın, dikkatinizi çekiyorum, ihracat yaptı diye deri sektörüne yüzde yirmi bir fon getirildi. Yani siz ihracat yapıyorsanız bu yaptığınız ihracattan ekstra yüzde yirmi de devlete vergi ödeyeceksiniz, bu normal ödeyecek olduğunuz vergi haricinde. Yani ihracat yapan firmaya, sanayiciye değil destek maalesef köstek olunan bir durum var; buradan Sayın İsmail Güneş'e bunun altını çiziyorum” ifadesini kullandı.