Çakın; Uşak’ın kangren olmuş imar sorunlarını biz çözdük

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de düzenlediği basın toplantısında, Uşak’ın imarla ilgili birçok sorununu çözdüklerini ve Uşak’ın geleceği konusunda belediye olarak gece gündüz çalıştıklarını belirtti.
Çakın; Uşak’ın kangren olmuş imar sorunlarını biz çözdük

Uşak Havaalanı çevresinde kat yüksekliğinin artırılması, Kasapoğlu Deresi’nde Kızılay ile yaşanan 19 yıllık imar sorunun çözüldüğünü, 24 yıldır çözüm bekleyen Yunus Emre Kooperatifi üyelerine tapu dağıtımına başlanacağını, 2. Etap revize imar planına yapılan itirazların mahkemece reddedildiğini, Yeşil Karaağaç rekrasyon alanı, Karağaç, Muharremşah, Esentepe, Kalfa mahallerindeki imar çalışmalarının hızla devam ettiğini, İsmetpaşa Caddesi ve Kurtuluş Mahallesi maliye arkasındaki yayalaştırma çalışmaları gibi projeleri hakkında bilgi verdi.

İşte Çakın’ın açıklamalarından bazı satırbaşları:

Uşak Havaalanı çevresinde kat yüksekliği sorununu çözdük

“Uşak’ta kişisel hatalar ve diğer sorunlardan kaynaklanan imar problemlerin çözmek için elimizi taşın altına koyduk: Bunun ilk örneği olarak Uşak Havaalanı çevresinde bina yüksekliği ile ilgili yaşanan sorunlardır. ilimizde ilk olarak imar onayları 1996’da oluyor. Şehrin her tarafında yapılan uygulamalar yürürlüğe giriyor. Mania planıyla, Uşak havalimanının da devreye girmesiyle beraber, 2011’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne gidiyor. Bu uçuşların geçtiği yerler itibariyle bu alanlarda inşaat faaliyetlerinde sorunlar oluyor. Mevcut evler yenilenemiyor ve bu tarihler arasında kazanılmış haklar oluyor. 2011’den sonra ise kısıtlamalar geliyor. 2011’den sonra ise ruhsatlı yapılaşma talebi geldiğinde, buradaki yapılaşmalarla ilgili konular Sivil Havacılık Kurumu’na gönderiliyor. Ne kadar yükseklikte inşaat yapılacağına burası karar veriyor. 2016’da ise Sivil Havacılık Kurumu imar taleplerini tek tek almayacağını ve ilimiz sınırları içindeki parseller için tek bir gölgeleme çalışması yapılmasını istedi. Bunun anlamı belediyenin bir çalışma yapması ve önerileri bildirmesi ve toplu olarak bir değerlendirme yapılmasıydı. Bu tarihten itibaren imar için Sivil Havacılığa başvurular ortadan kalkıyor. Buraya çivi çakmak için de kriterlere uymak gerekiyor”

Atatürk, Fevzi Çakmak ve Elmalıdere Mahallelerimizin bu konudan etkilendiğini gördük. Seçimden sonra Havaalanı Mania ile ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Haziran ayı itibariyle bu çalışmamız onaylanmış ve çalışma sonucunda bu alandaki vatandaşlarımız imar planında belirtilen kat yüksekliği ile ilgili çalışmalarını sürdürebilecek. Biz yaklaşık olarak 3 yıl bu işin peşinden koştuk ve bu konu uzun soluklu bir takip sürecini beraberinde getirdi. Biz revizyon yapılması istediğimiz yerlerle ilgili alanda imar planındaki yükseklikle ilgili haklarını geri aldılar. Uçağın iniş noktasındaki alanlar Mania planı dışında kaldı. Kalfa Koruluğu’nun karşısındaki bölge, Şeker Evlerinin alt tarafları, kentsel dönüşümün bulunduğu alanlar artık mania sınırlarında değil. Bu Uşak’ın yenilenmesi ve kuzey bölgelerindeki sıkıntılı ve çarpış yapılaşmalardaki alanların önünü açacak. Vatandaşlarımız kendi bölgesindeki yapılaşma durumu için belediyemize gelebilirler. İmar durum belgesini alabilirler.

Yunus Emre Kooperatifinin 24 yıllık sorunu çözüldü

Hazine arazisinde olduğu için 24 yıldır tapu alamayan Yunus Emre Kooperatifi üyelerinin sorunlarını da çözüme kavuştu.

Vatandaşlarımız tapu almak için Tapu Müdürlüğü'ne başvurabilir. Tüm vatandaşlarımızın haklarını korumak için çalışma yaptık ve mağduriyetleri giderme noktasında önemli kazanımlar elde ettik. Artık vatandaşlarımızın içi rahat olabilir.

Kasapoğlu Deresinde Kızılay ile yaşanan imar sorunu çözüldü

Kızılay Derneği tarafından imar uygulamasına dava açılmış, 2001yılında başlayan dava süreci 2019 yılında sonuçlanmış ve mahkeme imar uygulamasının iptaline hükmetmiştir.

2019 yılından günümüze kadar Kızılay Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde uzlaşma için tüm şartlar yerine getirilmiş ve protokoller imzalanmıştır. Bu doğrultuda, artık alanda imar mevzuatına uygun tüm işlemlerin devam edebilmesi için süreç sonuçlandırılmış; yaklaşık 24,5 hektar alandaki vatandaşların mağduriyeti giderilmiştir.

2. Etap Revize İmar Planı

Plan revizyonu kesinleşen alanda 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. Madde uygulaması sınırları idaremizce belirlenmiş çalışmalar başlamıştır.

Yaklaşık 6 hektar büyüklüğündeki bölgenin imar uygulaması tamamlanmış, yeni tapular tescillenmiştir. Tapular Belediyemizce vatandaşlarımıza teslim edilmektedir.

Uygulama sonucu alan yeni geniş imar yollarının yanında 6000 metrekare büyüklüğünde ortaokul alanı kazandırılmıştır.”

Basın toplantısına; Uşak Belediye Başkan yardımcıları; Gökhan Yalçın, Durmuş, Akkaya, Hikmet Kahraman, Mehmet Kurnaz, Zeynep Ceylaner ve daire müdürleri de katıldı.

(SALİH KILINÇ / HABER)