Bakan Soylu ve Akar'ın deprem bölgesinden aday gösterilmesi bekleniyor

AK Parti kanadında seçimlere kısa bir süre kala yoğun hazırlıklar başladı.
Bakan Soylu ve Akar'ın deprem bölgesinden aday gösterilmesi bekleniyor

Bakan Soylu ve Akar'ın deprem bölgesinden aday gösterilmesi bekleniyor - AK Parti kanadında seçimlere kısa bir süre kala yoğun hazırlıklar başladı. Bu süreçte Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR partileri ile görüşmeleri yürüten iktidar partisi bu süreçte de parlamento da çoğunluğu yakalamak sebebiyle sürpriz isimleri de milletvekili adayı göstermek adına çalışmalarını başlattı.

BÜYÜKŞEHİRLERDEN ADAY OLACAK

Grup başkanvekilleri bu süreçte seçimlere dair değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılı seçimlerinin oldukça kritik olduğunu belirterek, "Bakanları, büyükşehirlerden milletvekili adayı göstereceğim" dediği öğrenildi.

Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gibi isimlerin asrın felaketi olarak nitelendirilen depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay için milletvekili adayı olarak düşündüğü ileri sürüldü.

GÜÇLÜ İSİMLER GİRİYOR

AK Parti kamuoyuna "Güçlü isimlerle seçimlere giriyoruz" mesajını verecek. Bu doğrultuda da Kabine'de yer alan birçok bakanların da Milletvekili adayı gösterilmesi halinde de milletvekili olacak bakanlar da dokunulmazlık kazanacaklar.

ADAY ADAYI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu süreçte de grup başkanvekilleri ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, milletvekillerine "aday olsunlar" talimatı verdiği belirtilirken bu süreçte mevcut milletvekilerinden çoğunun da liste dışında kalması bekleniyor.

3 DÖNEM KURALI UYGULANACAK

3 dönem kuralının uygulanıp, uygulanmayacağı merakla konuşulurken bu konuya dair de, AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, "Tüzüğümüzde 3 dönem kuralı vardı. O, 2017'de, Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) bırakıldı. Dolayısıyla 3 dönem vekillik yapmışlardan da başvuru alınabilecek" açıklamasında bulundu.

Partinin yönetimlerinde aktif görev alan bu kişilerin de kurula takılan 76 ismin olduğu belirtilirken bu isimler arasında da, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Öznur Çalık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, AK Parti Medya ve Tanıtım Başkanı Hamza Dağ, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve eski bakan Cevdet Yılmaz da yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup başkanvekilleri ile gerçekleştirdiği görüşmede, "3 dönem kuralının uygulanıp uygulanmayacağına" yönelik grup başkanvekillerinin sorusu üzerine "3 dönem kuralını uygulayacağım. Ancak bunun istisnaları da olacak" ifadelerini kullandığı oraya çıktı.