Yaptığı kabak kemaneleri Avrupa’dan bile ilgi görüyor

Genç Teknisyen Mustafa Kozak’ın el emeği göz nuru imal ettiği su kabağı işlemeleri ve kabak kemaneleri Avrupa’dan bile ilgi görüyor.
Yaptığı kabak kemaneleri Avrupa’dan bile ilgi görüyor

İnsanoğlunun yüzyıllar boyunca içini boşaltarak su kabı olarak kullandığı için adına “Su Kabağı” dedikleri  asma kabaklar,i genç teknisyenin elinde birer sanat eserine dönüşüyor. 
Su kabağından Orta Asya Türklerine özgü “Kabak kemane” adlı müzik aleti, abajur, yemek kâsesi, avize gibi çeşitli ürünler yapan Mustafa Kozak, emekli olduğunda tamamen su kabağı işine ağırlık vereceğini kaydetti.
Uşak’a elektrik temin eden firmada elektrik teknisyeni olarak çalışan Mustafa Kozak, sabah ve akşam mesaili alıştığı için ancak boşta kalan zamanlarında su kabağı işlemesi ve kabak kemanesi yapabildiğini belirterek ancak ayda birkaç imalat yapmaya vakit bulduğunu belirtti.


HER ŞEY KIRIK SEHPA AYAĞI İLE BAŞLADI
Uşak Merkez ilçeye bağlı “Dağdemirler Köyü”nde 1984 yılında doğan Mustafa Kozak, yaşam öyküsünü ve su kabağından ürünler yapma işini şöyle dile getirdi:
“Liseyi Uşak Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi Elektrik bölümünden mezun olarak bitirdim. El becerim çok iyiydi. Çocukluğumda da bir şeyleri önce bozar, sonra yapmaya çalışırdım.
2000 yılında elektrik teknisyeni olarak çalışmaya başladım. 2006 yılından sonra da ilk olarak kabak kemane imalat işine yöneldim. 2006 yılında Uşak’ta ev taşırken bir sehpanın bacağı kırıldı. Yumuşak bir ağaçtandı. Atmaya kıyamadım. Komşumuzda su kabakları vardı. O su kabağını aldım ve sehpa ayağı ile birleştirerek ilk kabak kemanemi imal ettim. Hala bu kemanemi gözüm gibi saklarım. Sonra birkaç kemane daha imal ettim.
“Su kabağından çeşitli ürünler imal ediyorum. Ben sipariş üzerine iş yapmıyorum. Çünkü, sipariş aldığımda istenildiği gibi yapamayacağımı düşündüğüm için daha özgür bir şekilde çalışıp kafama göre su kabağı ürünleri hazırlıyor ve koyuyorum. İnternet üzerinden görüp isteyen ya da atölyeme gelip beğenen olursa o şekilde imal ettiğim su kabağı işlemelerini ve kabak kemaneleri satıyorum.
2011 yılında eşimle evlendikten sonra onun isteği ile su kabağından bir lamba abajuru imal ettim ve diğer su kabağı ürünlerini de işlemeye başladım. Yurt içerisinde kabak kemanelerime çok ilgi gösteren olmadı. Ama internette gören Avrupalılar çok ilgi gösterdi.


MARKALAŞARAK UŞAK’IN ADINI DÜNYAYA DUYURMAK İSTİYOR
Andreu Jacop isimli dünya çapında tanınmış ve birçok filme müzikler yapan Norveçli bir besteci benimle temasa geçerek kabak kemanelerim hakkında bilgi aldı. Benden su kabağı enstrümanı istedi. Gönderdim. Teşekkür etti. Bana markalaşmamı önerdi ve bu konuda çok yardımcı oldu. Gelecek yıl markalaşıp daha çok imal edeceğim.
Uşak’ta daha önce Halil Çelik öğretmenim kabak kemane yapıyordu. Sanırım şimdilerde uğraşmıyor. Uşak’ta tek imalatçı benim. Türkiye’de bu işi yapan iki elin parmağı kadar yok. Rahat ve huzurlu bir ortamda çalışabilmek için köyüm Dağdemirler de deden kalma bu evin altını atölye haline getirdim. Markalaşınca burada daha çok imal edeceğim.”