Uşaklı Romanlardan Erman Toroğlu’na Büyük Tepki

Uşak’ta faaliyet gösteren Uşak Roman Kültürü Araştırma Geliştirme ve Dayanışma Derneği ve Uşak Alevi kültür Derneği mensupları spor yorumcusu Ermen Toroğlu’na tepki gösterdi.
Uşaklı Romanlardan Erman Toroğlu’na Büyük Tepki

Gaziantep FK' nın teknik direktörü Marius Sumudica'yı eleştirirken, “Böyle çingenelik olur mu”  şeklinde bir ifade kullanan spor yorumcusu Erman Toroğlu'na Uşaklı romanlar adına tepki gösteren 2 dernek başkanı Fedaiyi Yedikule ve Bektaş Şentürk, ortaklaşa bir basın toplantısı düzenledi.

“BİZ ROMANLARI RENCİDE ETMİŞTİR”

Toplantıda konuşan Uşak Roman Kültürü Araştırma Geliştirme ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fedayi Yedikule, “Toplum olarak birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde bizi rencide eden ve ayırımcılığa çanak tutan bir olay hakkında açıklama gereği duyduk.

Açıklamama başlamadan üzüntülü olduğumu belirtmek istiyorum.  Geçtiğimiz Cumartesi günü a spor programında sözde hakem ve program yorumcusu Erman Toroğlu, hiç alakasız bir konuda üzerine basa basa ısrarla ‘çingene’ demesi, biz roman toplumunu çok rencide etmiş ve derinden yaralamıştır.

Biz, romanlar olarak ayırımcılık ve ırkçılık kime yapılırsa yapılsın hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Yapılan bu ayırımcılığı da şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Olayı büyütmek istemediklerini de vurgulayan Yedikule, “Ülke olarak yukarıda belirttiğim gibi zor günlerden geçtiğimiz, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde konuyu abartıp fazla üzerine gitmeyi de uygun bulmuyoruz. Bu kokuşmuş zihniyetin yok olduğu günleri de görürüz inşallah. Bu kötü zihniyetin ne ülkemize, ne toplumumuza ne de insanlığa hiçbir yarar getirmeyeceğini biliyoruz. Bundan sonra da bir daha yaşanmayacağını ümit ediyoruz.

Ayrıca toplumumuzun sözde yorumcu Erman Toroğlu’nu televizyonlarda tekrar tekrar görmesinin bizleri her gördüğümüzde yeniden derinden yaralayacağını ve rencide edeceğini hatırlatarak büyüklerimizden bu konuda bizlere yardımcı olmasını ve gerekli önlemleri almasını ve bizleri korumasını istiyoruz.

Birde desteklerinden dolayı Uşak Alevi Kültür Derneğine de bize yapmış olduğu destekten dolayı Başkan Sayın Bektaş Şentürk nezdinde çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

“TV’LERE ÇIKMASIN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERSİN”

Uşak Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bektaş Şentürk de yaptığı açıklamada, “9 Ocak Cumartesi günü a sporda yorumculuk yapan Erman Toroğlu’nun Gaziantep FK' nın teknik direktörü Marius Sumudica'yı eleştirirken roman vatandaşlara “çingene’ diyerek büyük bir saygısızlık yapmıştır. Bu saygısızlık kabul edilemez.

Program sunucusu Ender Bilgin’in “Hocam çingene demeyelim Roman diyelim” uyarılarına rağmen çingene kelimesini ısrarla kullanmaya devem etmiştir.

Biz aleviler olarak insanın dili, dini, rengi ne olursa olsun insana insan gözü ile bakarız. Yunus Emre’nin dediği gibi, “Yaratılanı severiz. Yaratandan ötürü”

Romanlar viran evlerde kalabilir, çadırda kalabilir. Deprem sonrası çadırda kalan insanlarda mı çingene oluyor?

Ayıptır günahtır. Romanlar bu ülkenin temel taşıdır. Erman Toroğlu hem çingene diyor, hem de romanları dilencilikle suçluyor. Bakın bugün müzisyenlerin çoğu roman sanatçılardır.

Bu tür spor programlarında Ermen Toroğlu gibi insanları görmek istemiyoruz. Yapmış olduğu bu konuşmanın hesabını da adalet önünde hesap vermesini istiyoruz. Sonuna kadar roman kardeşlerimizin yanındayız. Biz alevi topluma olarak yıllarca bu ayırımcılığa maruz kaldık. Onun için ayırımcılığa ve ırkçılığa şiddetle karşıyız” ifadesini kullandı.