Uşak’ın kara ve sarı haşhaşı tescilleniyor

Uşaklıların çok sevdiği haşhaş ezmeleri (Sürtmeleri) artık coğrafi işaret tescili alarak Uşak’ın olduğu tescillenmiş olacak.
Uşak’ın kara ve sarı haşhaşı tescilleniyor

Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada; “Uşak sarı / siyah (mavi) haşhaş ezmelerine coğrafi İşaret tescili kazandırılması çalışmalarımız devam etmektedir” denildi.

Açıklamada; “Zafer Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında danışmanlık hizmeti alınarak yürütülen çalışmada literatür taramaları ve saha çalışmaları yapılarak, İlimizde asırlık üretim yapan işletmelerden toplanan veriler ışığında bilgi havuzu oluşturulmuştur.

Coğrafi işaret tescillerinin onaylanmasıyla ilimizin tarihi yerel gastronomi kültürü koruma altına alınacak olup, ayrıca ilimizin tanıtımı ve ekonomisine katkı yapması hedeflenmektedir.

Coğrafi İşaret Tescil işlemlerinin üretici örgütleri  tarafından yapılmasının daha sağlıklı olacağı gerekçesiyle  başvurumuz 24.01.2021 tarihi  itibariyle Ticaret ve Sanayi  Odası adına yapılmıştır.” denildi.

SİYAH VE SARI HAŞHAŞ EZMEZİ ADETA ŞİFA DEPOSU

Sarı haşhaşın ağrı ve öksürük kesici etkisi, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Pasta ve keklerde kullanılır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar. Sabah kahvaltısında ekmeğe sürülerek yenilir. Sade veya bal, pekmez karıştırılarak yenilebilir.“

(SALİH KILINÇ/ HABER)