Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi.Cerpli et yemeği
Uşak’ın en meşhur yemekleri

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Bugün sizlere tanıtmak istediğimiz Uşak lezzeti “Katmer” olacak.

Katmer - Uşak

Katmer İçin Gerekli Malzemeler:

5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım paket kuru hamur mayası

Aldığı kadar ılık su

İçine Gerekli Malzemeler:

1 su bardağı dövülmüş haşhaş

1 su bardağı sıvı yağı

Üzeri İçin:

50 g margarin veya tereyağı

Yapılışı:

Haşhaşı inceltmek için derince bir kapta haşhaş ve sıvı yağı karıştıralım. Un, maya, tuz ve aldığı kadar su ile hamuru yoğuralım. Hamur çok katı olmayacak ve mayalanma için beklenilmeyecek. Ardından hamurdan küçük bezeler yapalım. Yapılan bezeleri açıp üzerine haşhaşlı içten sürelim. Haşhaşı sürerken parmakların yardımıyla telleyelim. Önce karşılıklı iki uç üst üste gelecek şekilde katlayıp haşhaşlı içten tekrar sürelim. Ardından diğer iki ucu katlayıp tekrar haşhaşlı karışımı sürelim. Oldukça haşhaşlı bir hamur olmalıdır. En son oluşan kare hamuru merdane yardımıyla tava büyüklüğünde açalım. Tava yerine sac da pişirmek için kullanılır. Tavada pişirirken tavaya çok az margarin sürülür. Afiyet Olsun.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)