Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi.Cerpli et yemeği
Uşak’ın en meşhur yemekleri

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Bugün sizlere tanıtmak istediğimiz Uşak lezzeti “Çömlek eti” olacak.

Geçmiş yıllarda Uşak’ın dört bir yanı bağlarla kaplıydı. Dolaysı ile bir bağ kültürü oluşmuştu. Yazar ve araştırmacı M. Sezai keyvanoğlu, “Bir Masal Şehriydi Uşak” kitabında bu bağ kültürünü ve burada pişiirlen yemekleri kendine has uslubu ile çok güzel anlatır.

Çömlek eti tarifi için de bir zamanlar köfte v epiyazına doyamadığımız Köfteci Sami Ağabeyimizin eşi Gülümser Demirer Ablamıza çok teşekkür ederiz.


 

Çömlek Eti - Uşak

Çömlek Eti İçin Gerekli Malzemeler:

1 Kilo Kuzu Budu

1 adet orta boy soğan

3 adet kuru biber

50 gr tereyağı

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı salça

1 tutam karabiber

Yapılışı:

Etleri ceviz büyüklüğünde doğrayalım. Sonra yıkayıp süzgeçten geçirelim. Çömleği hafif ateşe koyalım ve tereyağını ısınan çömleğin içine atalım. Yağımız eridikten sonra etleri ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak kavuralım. Etimiz suyunu çekince salçasını ilave edelim. Salça ve eti kavurduktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edelim. Soğanı dörde bölüp içine atalım. Sarımsağı ekleyelim. Daha sonra biberleri ve toz karabiberi içine atalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alalım. Biraz tuz ilave edelim. Un ve sudan yapılmış hamurla çömleğin kapağı  kapatılır. Kor ateşte 3 saat pişirdikten sonra servise hazırlayalım.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)