Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi.Cerpli et yemeği
Uşak’ın en meşhur yemekleri

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Bugün ağzımız tatlansın mı? Hadi o vakit Ulubey İlçemize uzanalım ve meşhur demir tatlısından tadalım. Buyurun Afiyet olsun.

Demir Tatlısı - Uşak

Demir Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler:

4 adet yumurta

4 yemek kaşığı nişasta

Yarım paket kabartma tozu

2 bardak un

1.5 bardak su

1 fiske tuz

Şurubu İçin Gerekli Malzemeler:

3 bardak şeker,

3 bardak su,

10 damla limon suyu

Yapılışı:

Demir tatlısının ham maddesi yumurta, un, su, tuz ve kabartma tozudur. Hamurunu sıvı bir hamur olarak hazırlıyoruz. Hamurun içine tüm malzemeleri katıyoruz ve mikserle çırpıyoruz. Tatlı yapımına başlamadan önce derince olan tavaya yağ koyup içine kalıpları koyuyoruz. Kalıpların ve yağın sıcak olması gerekiyor. Bir tarafta da kaynamış koyu bir şerbetimiz var. Kalıbımız ısındığında kalıbı hamura batırıp kızgın yağın içine bırakıyoruz. Hamur sertleşmeden kalıbı oynatmıyoruz. İki tarafı da  kızardıktan sonra alıyoruz. Bu şekilde hamur bitinceye kadar devam ediyoruz. Daha önce hazırlayıp soğuttuğumuz şerbete kızarttığımız hamurları batırıp servis yapıyoruz.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)