Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi.Cerpli et yemeği
Uşak’ın en meşhur yemekleri

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Bugün sizlere yine Uşak’a özgü ‘alacatene’ yemeğini tanıtmak istedik. Bu Uşak’a özgü yemeğimizin adı da ilginçtir.

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak yaptığımız araştırmaya göre bu yemek konar göçer, yani Yörüklere özgü bir yemektir. Bilirisiniz, sürekli göç halinde oldukları için Yörüklerimizin yiyecekleri hep kurutulmuş besinlerden olur. (Tarhana, kurutmalık biber, patlıcan gibi)

Bildiğiniz mercimekle bulguru karıştırınca, ortaya yarısı açık renkli, yarısı koyu renkli bir görüntü çıkıyor. İşte bu görüntüye istinaden halk denen usta “Alacatene” diye güzel bir isim yakıştırmakta hiç tereddüt etmemiş. Afiyet olsun Efendim.

Alacatene – Uşak

Alacatene İçin Gerekli Malzemeler:

1 kase yeşil mercimek

1 çay bardağı pilavlık bulgur

1-2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay bardağı yağ

5 adet kuru biber

Acı pul biber

Tuz

Alacatene Yapılışı:

Doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir. Salça ilave edilip kavrulur. Önceden yıkanan mercimek ve bulgur tencereye eklenip salça ve soğanla birlikte bir süre kavrulur. Suyu ve tuzu ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Pişmesine yakın kuru biberler eklenir. Servis yaparken üzerine acı pul biber dökülür.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)